Ziet u ook zo op tegen de herfst en winter? Vijf simpele maatregelen tegen een winterdepressie.
Weinig mensen verheugen zich op de winter. De vakantie is voorbij, dagen worden snel korter en het is voorbij met de gezellige barbecues en lange avonden op het terras. Het gebrek aan daglicht, warmte en sociale activiteiten veroorzaakt bij sommigen zelfs een seizoensgebonden depressie (of gewoon de ‘winterblues’).
Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van een winterdip (bron: depressief.nl). Grote kans dus dat ook uzelf of één van uw medewerkers ermee worstelt. Mensen met een winterdepressie voelen zich vaak vreselijk moe en hebben nergens zin in. Slecht dus voor de productiviteit op kantoor. Vijf tips om de winterblues tegen te gaan.
1. Zorg voor voldoende licht op kantoor
Eén van de belangrijkste oorzaken van winterdepressies is het gebrek aan zonlicht in de wintermaanden. In de medische wereld wordt daarom vaak lichttherapie geadviseerd, waarbij mensen voor een speciale lamp moeten zitten. Sommige architekten denken dat winterdepressies mede worden veroorzaakt doordat kantoorpanden niet met de juiste verlichting zijn ontworpen. Ze adviseren daarom om zogeheten volspectrum-verlichting aan te brengen. Zonlicht omvat het volledige kleurspectrum. Kunstlicht in principe niet. In een volspectrum lamp wordt het daglicht nagebootst. Bij een proef met volspectrumverlichting op een basisschool bleek al na enkele maanden dat leerlingen zich beter konden concentreren en dat de productiviteit omhoog ging.
2. Benut de tijd die u binnen ´moet´ zitten
We zeggen dat in de winter de dagen korter zijn, maar ze zijn natuurlijk net zo lang als in de zomer. Er is alleen minder daglicht, dus de tijd dat we buiten actief (kunnen) zijn is korter. Wie slim is maakt van dit nadeel een voordeel, en richt zich op activiteiten waar in de zomer de tijd voor ontbreekt. De winter is bij uitstek een geschikte periode om ’s avonds te studeren. Begin komende januari aan die masteropleiding waar u al langer over denkt, volg een aantal nuttige workshops, of werk aan uw leiderschapskwaliteiten. De winter leent zich ook uitstekend voor een gezamelijke training van uw medewerkers. U heeft minder te maken met (lange) vakanties dan in de zomer, en werknemers met kinderen hebben minder te maken met opvangproblemen.
3. Ga naar buiten!
Niet alleen een gebrek aan daglicht kan een winterdepressie veroorzaken, ook een gebrek aan sociale contacten. In de zomer is altijd wel ergens een feestje, en anders schuiven we aan op het terras of trekken in de tuin een flesje prosecco open. In de winter hebben we de neiging ons terug te trekken in huis en weinig mensen te zien. Dat is jammer, want ook in de winter is er buitenshuis genoeg te doen. Zowel uw humeur als uw netwerk krijgen een flinke boost als u om de week een (werkgerelateerde) sociale activiteit plant. Ga met klanten naar het theater, word lid van een netwerkorganisatie in uw branche, of organiseer een evenement binnen het eigen bedrijf. De herfst leent zich uitstekend voor een wijnproeverij, en in hartje winter kunt u denken aan een schaatsclinic of een dag (indoor) snowboarden, afgesloten met een après-ski-borrel natuurlijk.
4. Let op uw lichaam
Eén van de kenmerken van een winterdepressie is de behoefte om (te)veel te eten, vooral koolhydraten (brood, pasta, aardappels). Tegelijk bewegen we in de winter vaak een stuk minder. Dat kan ons tegen het voorjaar extra kilo’s opleveren, maar ook de depressieve gevoelens nog eens versterken. Let dus juist in de winter goed op uw voeding. Een stevig bord boerenkool is prima, maar pas een beetje op met de worst en de spekjes, en laat ’s avonds de chips in de kast. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. Sportscholen hebben steeds vaker aanbiedingen waarmee u voor een paar maanden proeflid kunt worden (bijvoorbeeld via Groupon). Leuk om in de winter eens uit te proberen. Op de schaatsbaan worden van oktober tot maart schaatslessen op verschillende niveaus gegeven. Het beste is nog als u het bewegen kunt combineren met buiten zijn. In de herfst is uitwaaien aan het strand of (met de kinderen) kastanjes zoeken in het bos heerlijk. Maar ook van een winterwandeling in het bos (met daarna wellicht een glaasje gluhwein) frist u helemaal op.
5. Speel vals …
Als niets meer helpt om de winterblues te verdrijven, wordt het tijd voor hardere maatregelen. Zo zijn er voedingssupplementen die zeggen dat ze de seizoensdepressie kunnen verminderen, en zelfs medicijnen.
L-Tryptofaan: l-tryptofaan is een een essentiëel aminozuur en wordt in het lichaam omgezet in de stof 5-HTP, dat vervolgens weer wordt omgezet in de ‘geluksstof’ serotonine. Serotonine kan bij een depressie een positief effect hebben. L-tryptofaan is verkrijgbaar bij sommige drogisterijen en apotheken. Er zijn ook voedingssupplementen op basis van zaden van de West-Afrikaanse struik Griffonia simplicifolia. Die zaden zijn van zichzelf rijk aan 5-HTP.
Vitamine D: ons lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht op de huid. Vitamine D is vooral bekend omdat het zorgt voor sterke botten, maar het is bij meer chemische processen van belang. Zo zou het ook van invloed zijn op onze stemming. Vitamine D zit in eigeel en boter, maar is ook los verkrijgbaar.
Sint Janskruid: Sint Janskruid wordt veel gebruikt tege depressie. Volgens sommige onderzoekers heeft het ongeveer dezelfde werking als anti-depressiva, maar dan zonder de bijwerkingen. Sint Janskruid begint pas te werken als het een tijd lang is ingenomen, en is niet geschikt bij zware depressies.
Wie er ook met voedingssupplementen niet uitkomt, doet er goed aan een bezoek aan de dokter te brengen. Er zijn ook medicijnen op de markt die kunnen worden gebruikt bij een winterdepressie.
Tot slot een middel dat altijd helpt: een weekje naar de zon. Er zijn genoeg plekken in de wereld waar u in de periode oktober tot april lekker aan het strand kunt liggen!
Lees ook:
- Werk lijdt onder winterdepressie
- Tien tips om Blue Monday te overleven
- Glimlachen op werk leidt tot depressie
- In 5 stappen naar inspirerend kantoor