De absolute top van het bedrijfsleven lijkt onbereikbaar voor homo's. In de raden van bestuur van 24 fondsen genoteerd aan de AEX, de belangrijkste Nederlandse beursindex, zit geen enkele homo of lesbienne. Dat blijkt uit onderzoek van Management Team.
Management Team deed een rondgang langs de belangrijkste beursbedrijven. Daaruit blijkt dat van de in totaal 125 bestuursleden er niet een homo is, of daar openlijk voor uitkomt.
“Er is sprake van een ‘roze plafond’ en het is nog erger dan een paar jaar geleden. Er is zelfs sprake van een kentering in de acceptatie in Nederland. Ik ken voldoende mensen op hoge posities in het bankwezen of de rechterlijke macht die hun mond stijf dicht houden over hun geaardheid, uit angst voor hun carrière”, zegt Max Hemelraad, directielid van het veilinghuis Sotheby’s in Management Team.
Ook topmedewerkers van TNT en ING die in het onderzoek aan het woord komen bevestigen het bestaan van een opvolger van het glazen plafond (voor vrouwen): het roze plafond voor homo’s en lesbiennes. COC-voorzitter Frank van Dalen denkt dat het kabinet het slechte voorbeeld geeft. “Vanuit het kabinet is er een groot gebrek aan moreel leiderschap op dit thema. Staatssecretaris Clémence Ross, die homo-emancipatie in haar portefeuille heeft, is nog nóóit bij een homobijeenkomst aanwezig geweest. Als dat de uitstraling is van onze beleidsmakers, dan sijpelt dat door naar het bedrijfsleven.”
En dus hebben homoseksuelen binnen een aantal bedrijven waaronder ING, TNT, ABN Amro, Shell en IBM zelf de handschoen maar opgepakt, zo bericht Management Team. Ze hebben besloten een ‘Platform Diversiteit en Bedrijfsleven’ op te richten dat de mentaliteit in bedrijven ten aanzien van homoseksualiteit moet gaan veranderen.
“Wat in de wet staat over verbod op discriminatie moet de norm worden,” aldus COC’er Van Dalen. Hoofd European Affairs David Pollard van ING Europe: “Het is ironisch dat in Nederland de wet wel geregeld is, maar de mentaliteit niet.” Hij stelt ook dat ‘roze netwerken’ in volledig Nederlandse bedrijven geen enkele kans van slagen zouden hebben. “Als ING een volledig Nederlands bedrijf was, dan kwam een roze netwerk niet van de grond.”
(Klik hier voor het artikel)