Aanstaande donderdag is de Nationale Filevrije Dag. Dat kunt u eindelijk een keer doorrijden. De NS zet voor deze dag speciaal extra treinen in en veel werkgevers laten hun werknemers een dagje thuiswerken. Maar dat lost niet het structurele fileprobleem op.
De gemiddelde reistijd zal door de langere files op korte termijn met 29 tot 46 procent stijgen. Dit blijkt uit een studie van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), waarover Volkskrant bericht."Elke procent groei van het autoverkeer zorgt voor 3 tot 5 procent extra reistijdverlies", zegt KiM-directeur Carl Koopmans.
Voortdurend file
De files worden langer en staan op steeds meer plaatsen, stelt Koopmans. "We zien op steeds meer plekken in de Randstad dat de ochtend- en avondspits naar elkaar toe groeien. Op sommige snelwegen, zoals de A13 en de A2, zijn er overdag bijna geen fileloze periodes meer."
Kredietcrisis
Mocht er een economische recessie komen, dan kunnen de voorspellingen nog anders uitpakken, geeft Koopmans toe. "Als de economie krimpt, zal dat leiden tot een lagere toename van het autoverkeer en de filedruk. Er komen dan arbeidsplaatsen te vervallen, en daarmee ook woon-werkverkeer. Ook hebben mensen minder geld voor benzine."
Lees het hele artikel in de Volkskrant.