Gek eigenlijk dat de meeste werknemers in ruil voor een rammelende zekerheid volledig hun autonomie inleveren. Nog niet zo heel lang geleden meldden mensen zich als ‘horige’ vrijwillig bij de kasteelpoorten voor een veilig plekje achter de kantelen. Voedsel en onderdak waren voldoende redenen om vrijheid in te leveren. Niet zo gek natuurlijk, in de Middeleeuwen gaf de vrije natuur aardig wat uitdagingen.
Nu is het ‘daarbuiten’ een stuk veiliger en toch laten zoveel mensen zich beperken. In ruil voor zekerheid leveren we graag fors geld en autonomie in. We zijn onzeker en zoeken de schijnzekerheid van de vaste baan bij de moderne kasteelheren. Onzekerheid die voortkomt uit wantrouwen in de economie en uit een gevoel van onveiligheid. Dat zou anders kunnen en dat zal in de toekomst ook anders gaan.
Overheid
De overheid stimuleert het werknemerschap. Want het is veel makkelijker om belastingen via de loonstrook van werknemers te innen dan via de exploitatierekening van de ondernemer. Het wordt ondernemers dan ook niet gemakkelijk gemaakt. De meesten vluchten na een paar jaar snel weer naar de veilige haven van die loonstrook. Ze zijn zich letterlijk lam geschrokken van alle blauwe enveloppen en van hun slechte sociale voorzieningen. Badend in het zweet en met de staart tussen de billen is vier van de vijf ondernemers na vijf jaar van het toneel verdwenen!
Visie
Wat we dus nodig hebben is visie bij de overheid. Daarvoor moeten we zelf de politici kiezen die vernieuwend kunnen denken. Een overheid waar we dankzij technologie en een gekanteld sociaal stelsel zelf aan het roer komen te staan.
In Iedereen een miljoen! – werken en leven in 2030 geven ondergetekende en Connie Lohuis een aantal inspirerende ideeën voor een slimmere samenleving waar we actief participeren in de overheid en we via een virtuele rekening courant bij de overheid een sterke versimpeling realiseren van de afdrachten, subsidies en uitkeringen. We geven iedereen de beschikking over het budget, dat hij de maatschappij toch al kost: een miljoen euro. Je mag er natuurlijk geen tweede huis van kopen, maar je kan er wel een bedrijf mee starten of je inkopen in een baan.
De politiek – wij dus – bepaalt via wetgeving hoe de miljoen euro ingezet kan worden. Wij streven naar een stelsel waar we zekerheid combineren met meer autonomie. In ‘Iedereen een miljoen’ geven we de handvaten om niet te hoeven wachten tot 2030. En de regie over inkomen, werk en tijd kunnen behouden als ondernemer of ondernemende werknemer.
René Steuer is directeur van personeelsbemiddelingsbureau en opleidingsbedrijf Appoint. Hij schreef samen met Connie Lohuis het boek Iedereen een Miljoen