Het einde van de maand is altijd goed voor opzeggers en ontslagen. Maar hoe regelt u zo'n royale oprotpremie als Cohen, Bos, Kant en Eurlings?
Zelf opstappen en toch nog zes jaar worden doorbetaald. Een utopie? Wouter Bos, Agnes Kant en Camiel Eurlings kunnen er over meepraten. Naast Kamerleden die er de brui aan geven, kan ook Job Cohen nog lang nagenieten van zijn burgemeestersalaris. Zelfs al loopt hij straks de post van minister-president mis, dan nog wordt zijn maandelijkse loonstrook de komende vier jaar aangevuld tot ruim 10.000 euro. Praat men in politieke kringen over wachtgeldregeling, in managersland noemen we zoiets een ontslagvergoeding. Wat is dat eigenlijk en – voor u het belangrijkst – hoe wordt de hoogte ervan bepaald? We vragen het aan Maarten van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat en oprichter van de landelijke Ontslaglijn en de site ontslag.nl.
“De ontslagvergoeding is enerzijds een soort vergoeding voor bewezen diensten en anderzijds een stukje compensatie voor het feit dat je inkomen waarschijnlijk een stuk lager wordt. Denk dan aan iemand die de WW in gaat bijvoorbeeld”, aldus Van Gelderen. “Weinig mensen weten dat, maar er staat nergens in de wet omschreven dat je recht hebt op zo’n vergoeding. Het enige dat de wet hierover zegt is dat een kantonrechter in bepaalde situaties een ontslagvergoeding kan toekennen.”
Wanneer wel, wanneer niet
Even om helder te krijgen. Stapt u uit eigen beweging op? Dan komt er geen vergoeding aan te pas. Net zo min als bij een ontslag op staande voet. Tenminste, wanneer dat besluit terecht blijkt. Oordeelt de rechtbank dat uw werkgever u niet de laan uit had mogen sturen, dan volgt alsnog een afscheidbonus. In de praktijk doorgaans een hele dikke. “Ontslagvergoedingen worden meestal uitgekeerd bij reorganisaties. Vaak is er dan sprake van een collectieve regeling. Daarnaast spelen verstoorde arbeidsrelaties regelmatig een rol. Op kantoor is dan een onwerkbare situatie ontstaan. En dan is er nog de discussie over het functioneren van een werknemer. Wanneer de werkgever in zo’n geval in het gelijk wordt gesteld, valt de ontslagvergoeding meestal laag uit.”
Hoe hoog is mijn oprotbonus?
En nu wilt u natuurlijk bedragen horen. Helaas, zo simpel is het niet. Het hangt allemaal af van het aantal dienstjaren, uw bruto maandsalaris en de correctiefactor die wordt gehanteerd. Die factoren samen noemen we de kantonrechterformule. Dit is de som die rechters in Nederland toepassen om de hoogte van uw oprotbonus te bepalen. “De A-factor gaat over het aantal dienstjaren”, zegt Van Gelderen. “De B-factor behandelt de maandelijkse beloning. Daar ontstaat soms al discussie tussen werknemer en werkgever. Er is natuurlijk het basissalaris, maar in hoeverre tellen provisie en bonussen mee? C, de correctiefactor, is de grootste bron van discussie. De neutrale ontslagvergoeding staat op factor één. Maar als een werkgever vindt dat je bijvoorbeeld niet goed gepresteerd hebt, dan kan hij deze naar beneden bijstellen op 0,5. Aan de andere kant kan een werknemer weer roepen dat hij factor anderhalf wil. Kom je er samen niet uit? Dan moet de rechter zich daar over buigen.”
Toch maar even informeren
De kantonrechterformule geeft u al met al een aardige indicatie dus. Toch loont het om de kwestie even voor te leggen aan een juridisch expert. Is het redelijk wat me hier wordt voorgeschoteld? Een advocaat of arbeidsrechtjurist kan u vaak al snel een antwoord geven. “Wie vermoedt dat er een reorganisatie aan zit te komen, doet er goed aan om hierover snel een advies in te winnen. Zeker wanneer een werkgever voor ontslag de kantonrechter links laat liggen en in plaats daarvan naar het UWV-Werkbedrijf stapt. Die instantie mag zich namelijk niet met ontslagvergoedingen bezighouden.”
Box 3
Dan tot slot. Voor u zich rijk rekent, de belasting komt natuurlijk ook nog even om de hoek kijken. De ontslagvergoeding is een brutobedrag en wordt bij uw inkomen opgeteld. Zeker voor de topmanager betekent dat al snel een behoorlijke aanslag. “Om te voorkomen dat je ruim de helft aan belasting kwijt bent, kun je er nog voor kiezen om het bedrag te parkeren bij een verzekeringsmaatschappij of een eigen bv”, aldus Van Gelderen.
TIPS
Lees ook het boek: start een bedrijf na ontslag