Bijna 60 procent van de werkenden wil flexibel werken. En bedrijven willen het ook. Want: flexibel werken loont. "Dertig procent besparing op huisvesting, reistijd daalt en de productiviteit neemt met twintig procent toe."
Bijna 60 procent van de ondervraagden vindt een werkgever die flexibel werken ondersteunt aantrekkelijker en bijna zestig procent van de respondenten die werk hebben dat flexibiliteit in tijd en plaats toelaat is van mening dat een werkgever het moet toestaan, zo blijkt uit de enquête Werk in Balans 2009 van kennisplatform ECP-EPN. Waar u al eerder over kon lezen. Volgens de onderzoekers zal de trend om plaats- en tijdonafhankelijk te werken de komende jaren sterk doorzetten. Zeker als de arbeidsmarkt weer krapper wordt. Ook met het oog op productiviteitsstijging is flexibel werken een belangrijk aandachtspunt: zo'n veertig procent van de respondenten verwacht productiever te zijn bij flexibel werken
Crisis helpt
En die verwachting wordt gestaafd door wat de praktijk laat zien. Uit onderzoek van het Innovatieplatform, waar het Nederlands Dagblad over bericht, blijkt dat bedrijven de economische crisis aangrijpen om flexibel werken te introduceren. "Van de mkb-bedrijven is veertig procent van plan om op korte termijn een vorm van flexibel werken in te voeren, bij de grote bedrijven is drie op de vijf er mee bezig", aldus de krant.
Flexibel werken loont
Ondernemingen besparen al gauw dertig tot veertig procent op de huisvesting, de reistijd daalt met vijf tot dertig procent en de productiviteit van werknemers neemt met twintig procent toe, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Boer&Croon. "De crisis is, naast de fileproblematiek en de aantrekkingskracht voor hoogopgeleide werknemers, een extra aanjager voor het nieuwe werken", zegt Aart Bos van Boer&Croon in het Nederlands Dagblad.
Flexwerken gezond
Naast deze meer financiële stimulansen zijn er nog meer positieve neveneffecten aan flexibel werken. Zo heeft de mogelijkheid om buiten de normale kantoorplek te kunnen werken een positief effect op relaties en de gezondheid. Ongeveer een kwart van de flexwerkers zegt dat de relatie met partner en kinderen is verbeterd. Dit blijkt uit onderzoek van Achmea.
Meer tijd voor vrienden en gezin
De indruk dat een flexwerker meer tijd kan besteden aan sociale contacten, blijkt te kloppen. Flexwerkers melden dat ze inderdaad meer tijd doorbrengen met partner, kinderen en vrienden. Flexwerken heeft een positief effect op relaties en er is meer tijd voor ontspanning.
Flexwerkers zijn relaxter en gezonder
Verder geeft 62 procent van de ondervraagden aan dat flexibel werken gepaard gaat met minder stress en is 55 procent van de ondervraagden het oneens met de stelling dat flexibele werkers zich vaker ziek melden.