Veel bedrijven worstelen met een kluwen aan software die hun it-systemen log maakt, terwijl elke aanvulling de boel nog complexer maakt. Dat kan échte vernieuwing in de weg staan. Laat zitten, zegt Mendix. Het bedrijf belooft klanten dat ze nieuwe toepassingen kunnen bouwen – apps – terwijl alle bestaande systemen gewoon doordraaien. Mendix zorgt zo dat de business kan innoveren, zonder ellenlange implementatietrajecten.
Een mooie belofte, die het bedrijf van Derek Roos blijkbaar zó vaak waarmaakt, dat de onderneming tegen de klippen op groeit. Vorig jaar liep de omzet in Rotterdam tegen de tien miljoen euro, afkomstig uit een reeks Europese landen en de VS. Mendix had al een kantoor in Boston, aan de Amerikaanse oostkust. Nadat het bedrijf eind 2011 ruim negen miljoen groeigeld had opgehaald, verplaatste het zijn hoofdkantoor naar de VS. Mede-oprichters Derckjan en Roald Krujt bleven achter in Rotterdam – de nieuwe back office – en Roos vestigde zich met zijn gezin begin dit jaar in Boston.
Je moet Amerikanen laten zien dat je hun markt serieus neemt
Voor de goede orde: dat gezin ontstond pas afgelopen mei. “Mijn dochtertje Nina is dit voorjaar hier in Boston geboren: mijn vrouw en ik vertrokken zwanger naar de States”, zegt Roos. “Dat is natuurlijk een belangrijk punt van discussie geweest, maar we hebben besloten de beslissing niet groter te maken dan het is. We beschouwen het allebei als een avontuur, we zijn in het diepe gesprongen zonder al te concrete verwachtingen over wat het zou betekenen om ons eerste kind hier te krijgen.”
Markt in de VS
In alle vroegte – hij begint om zes uur, dan zit zijn mailbox al vol en kan hij met Europa zaken afhandelen voor de boel op gang komt – schetst Roos de noodzaak van zijn vertrek naar de VS. “We kregen vorig jaar de kans om onze groei te versnellen en daarbij is vóór alles duidelijk dat we een groot deel moeten focussen op de VS. Hier is een enorme markt voor ons. Het is sowieso de belangrijkste markt voor software ter wereld, maar ook één die sterk is gericht op innovatie. En daar moeten we het van hebben, want we zijn – zeg ik maar bescheiden – cutting edge met ons product. In Nederland zetten veel afnemers zwaar in op lagere kosten, hier vindt men innovatie nog veel belangrijker. Ze zijn sneller bereid in nieuwe technologie te denken.”
Roos pendelde al heen en weer tussen Rotterdam en Boston, in een moordend ritme van twee weken op, twee weken af. “Maar je moet Amerikanen laten zien dat je hun markt serieus neemt. Het is een must om als ceo hier te zitten, dat verwachten ze gewoon. Europa is heel ver weg voor de Amerikanen. Als ze hier met de ceo zaken kunnen doen, verdwijnt Europa naar de achtergrond en dat werkt goed.”
Mendix concentreert zich in de VS op klanten in de bank- en verzekeringswereld en de gezondheidszorg. “Je moet zorgen dat je product nauw aansluit op de behoeften van je klanten. Ik zit zelf dicht op de productontwikkeling, dan helpt het om bijna dagelijks met Amerikaanse klanten te praten. Vanuit Nederland kun je het idee hebben: ik ken Amerika wel, ik weet hoe het daar werkt. Maar pas nu ik hier echt woon, begin ik ze te begrijpen. Ik keek toch erg vanuit de Nederlandse praktijk naar wat bedrijven verwachten. Hier blijkt de snelheid en flexibiliteit die Amerikaanse afnemers eisen, toch echt een stuk groter.”
De ommezwaai die Roos in 2012 maakte, heeft resultaat. “Onze Amerikaanse omzet is verdubbeld sinds ik hier zit en gaat die in de Benelux nu al voorbij. Dat is natuurlijk niet alleen aan mijzelf te danken, we nemen ook in flink tempo mensen aan hier. Maar ons hele bedrijf richt zich gewoon meer op Amerika, doordat ik hier zit.”
Skypen
De Mendix-oprichter betrok in Boston een typische Victoriaanse gezinswoning in een wijk met veel groen. “Alles erop en eraan, ook zo’n veranda aan de voorkant. Ik zat voorheen in hotels, en dat is prima in je eentje. Maar toen we gingen emigreren, heb ik vanuit Nederland een makelaar ingeschakeld. In twee dagen tijd heb ik tien huizen gezien en de beste eruit gepikt. Het is best mooi wonen in hartje Boston,en comfortabel: we leven hier in een 24/7 cultuur. Ik doe mijn boodschappen voor de hele week desnoods om één uur ‘s nachts in de supermarkt hier om de hoek.”
Het huis in Nederland hielden Roos en zijn vrouw aan. “Vooral om praktische redenen: ik zou eens in de zes weken in Nederland zijn. Dit jaar ben ik pas twee keer daar geweest.” Daar was de gezinsuitbreiding debet aan. “Nina is Amerikaanse, doordat ze hier is geboren. Ze heeft dus ook een Amerikaans paspoort, en toen we onlangs in Nederland waren, kreeg ze er een Nederlandse bij – in die volgorde. De opa’s en oma’s zijn natuurlijk allemaal naar Boston gekomen. Maar ik moet eerlijk zeggen: op sommige momenten merk je wel dat je extra handen mist, mijn vrouw en ik zijn hier meer op elkaar aangewezen dan we in Nederland zouden zijn. Maar we Skypen er flink op los, dat verkleint de afstand enorm.”
En ja, als hij na een paar slokken koffie heeft bedacht wat hem wel een beetje tegenvalt, is dat het toch wel: “Dat vrienden en familie niet meer in de buurt zijn. Maar het is echt niet onze bedoeling om snel terug te gaan: we willen hier wonen en werken en het Amerikaanse leven leiden. Voor 2013 staan een paar trips op het programma om het land te ontdekken, naar Californië en Miami en Florida, waar we net als alle Amerikanen overwinteren. Een paar dagen dan. Want de business hier willen we volgend jaar minimaal weer verdubbelen, die ambitie blijft staan.”