De overheid heeft grote moeite personeel te vinden voor de hogere functies. Ervaren specialisten en goede managers kiezen meestal voor het beter betalende bedrijfsleven.
Voor starters zijn gemeenten, provincie en rijk nog wel aantrekkelijke werkgevers. De beloning is vergeleken bij het bedrijfsleven goed en soms zelfs beter. Na enkele dienstjaren verliest de overheid echter die voorsprong. Het middenkader is financieel gezien beter af in het bedrijfsleven, zeker als het om specifieke functies gaat.
De overheid heeft vooral moeite om financieel specialisten, ontwikkelaars, projectleiders, algemeen managers en ict-ers te vinden.
Het bedrijfsleven biedt dertigers en veertigers niet alleen een beter salaris, maar ook extraatjes als een auto van de zaak en bonussen. Bovendien kan het bedrijfsleven makkelijker dan de overheid inspelen op een krappe arbeidsmarkt door de salarissen te verhogen. De overheid zit nu eenmaal vast aan het systeem van salarisschalen. Door dit salarissystemen flexibeler te maken, meer aandacht voor carrière planning en managementontwikkeling te hebben en door jong talent sneller te laten doorstromen kan de overheid het middenkader behouden of makkelijker nieuwe mensen aantrekken.
(Pzsignaal, Binnenlands Bestuur)