Een op de vijf sollicitanten is niet geheel eerlijk in zijn cv. Eén op de tien geeft zelfs toe keihard te liegen. Dat blijkt uit een anonieme online enquête van werving- en selectiebureau Cobben & Van Tulder.
“Sommige zaken beschrijf ik mooier dan ze in werkelijkheid waren”, beaamde twintig procent van de ruim vierhonderd respondenten. Eén procent was het eens met de stelling: “Iedereen liegt, dus een leugentje om bestwil moet kunnen”. De leugenaars, die allemaal minstens een functie hebben op hbo-niveau, hoefden geen voorbeelden te noemen.
Michiel Cobben is niet verrast door de uitslag van de enquête, wel verbaast het hem dat sollicitanten zo lichtvaardig omspringen met hun cv. “Een cv is een document met waarde. Als er dingen in staan die niet kloppen, kan dat reden zijn voor ontslag. Bovendien is de kans dat je door de mand valt groot, want op dit niveau worden feiten en referenties gecheckt.”
Ook halve leugens zijn onverstandig, denkt Cobben: “Iemand die in zijn cv ten onrechte beweert ‘goede resultaten behaalt te hebben in een krimpende markt’, of die zegt ‘verantwoordelijk te zijn geweest voor de sales, terwijl hij slechts assisteerde’, is een onbetrouwbare werknemer. Misschien gaat zo iemand, als je hem aanneemt, ook liegen over het marktaandeel.”
Een opgepoetst cv is volgens Cobben herkenbaar aan de vele waardeoordelen: “Als mensen schermen met woorden als ‘uitstekend’, denk ik al snel dat er iets niet klopt. Werkgevers vinden het juist prettig als in een cv juist zoveel mogelijk feiten staan. Liegen is op de lange termijn altijd nadelig.” (RH)