De flinke economische groei is voor de FNV en het CNV aanleiding hun looneisen voor volgend jaar op te schroeven.
De vakcentrales hanteren nu een maximale looneis van 2 procent. De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 2,4 procent gegroeid. Ook de werkgelegenheid blijft stijgen, zo bleek uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Econoom Michiel Vergeer van het CBS zei in een toelichting dat de groei over het eerste halfjaar de hoogste is sinds het jaar 2000. “In het eerste kwartaal was de groei 2,9 procent. Dat komt erop neer dat de economie in het eerste halfjaar met ongeveer 2,7 procent is gegroeid.” Volgens Vergeer staan alle seinen op groen. “De groei is stevig. Signalen van oververhitting zie ik niet. Bovendien is de groei van de lonen gematigd, zeker als ik die groei afzet tegenover de productiviteit.”
Traditioneel maakt de vakbeweging de looneisen voor het komende jaar pas bekend rond Prinsjesdag. Als de economie en werkgelegenheid zich zo positief blijven ontwikkelen verwacht vicevoorzitter Rienk van Splunder van het CNV dat er 1 procent boven op de inflatie gevraagd kan worden. Dat betekent bij een inflatie van 1,5 procent een looneis van maximaal 2,5 procent volgend jaar.
Beide vakcentrales benadrukken dat de economische groei mede te danken is aan de loonmatiging die werknemers de afgelopen jaren geaccepteerd hebben. Om de kosten voor werkgevers niet onnodig op te drijven, eist de FNV dat de overheid ook een duit in het zakje doet en premies voor werknemersverzekeringen voor werkloosheid (WW) en arbeidsongeschiktheid (WAO/WIA) verlaagt.
(ANP)