Een Brits bedrijf ontwikkelt een goedkoop toestel dat snel en eenvoudig borstkanker en andere ziektes kan opsporen. Hoe geavanceerde technologie de markt voor zelfdokteren vergroot.
De CliniHub, gemaakt door het Britse Cambridge Consultants, zal circa 150 euro kosten. Het toestel is een lezer die een staalkaartje ter grootte van een creditcard leest. Op die kaart wordt bijvoorbeeld een druppel bloed of urine uitgesmeerd. Op de staalkaart zit een vloeistof met daarin bepaalde antilichamen die reageren op biomarkers. Dat zijn moleculen die typerend zijn voor borstkanker of een andere ziekte. De lezer meet welke biomerkers oplichten, hoe sterk en hoe lang, en bepaalt op basis daarvan of de patiënt borstkanker heeft of een andere aandoening.
FDA
Volgens het wetenschapsblad New Scientist staat Cambridge Consultants op het punt de CliniHub ter goedkeuring voor te leggen aan de FDA, de Amerikaanse gezondheidswaakhond. Het Britse toestel haalt een gevoeligheid die peperdure laboratoriumtests evenaart. Het bedrijf meldt dat het dergelijke toestellen ook zal bouwen voor de thuismarkt, met name voor het vaststellen van virale infecties. Dan wordt het uitgerust met een draadloze internetverbinding die de huisdokter automatisch op de hoogte brengt.
Philips
Helemaal uniek is de CliniHub niet. Philips verkocht begin dit jaar een systeem om zelf snel een diagnose voor onder meer kanker en infectieziekten te stellen met behulp van biomarkers aan Biocartis, dat sindsdien op de High Tech Campus in Eindhoven verder werkt aan een mogelijke concurrent van de CliniHub.
Thuisdokteren als groeimarkt
Er zitten nogal wat haken en ogen aan zelfdiagnose, zeker van ernstige aandoeningen als borstkanker. Die mogelijkheid van de CliniHub zal ook niet van het begin af aan doordringen tot de patiënten, zegen de makers. De kankertest is wel een goed voorbeeld van hoever technologie het thuisdokteren kan brengen. Algemeen geldt 'homecare' als groeimarkt, omdat zorgaanbieders en verzekeraars op zoek zijn naar mogelijkheden om hun kosten in de hand te houden. Ook zou het leven van de patiënt aangenamer worden, als hij niet voor elke bloeddrukmeting en plastest naar het ziekenhuis hoeft. Niet voor niets investeerde Philips onlangs in een nieuwe fonds van Gilde Healthcare, dat op zoek gaat naar technologie die de gezondheidszorg thuis kan brengen.