V&D, Bas Group, Imtech, Macintosh, Spyker: de curator komt steeds vaker in het nieuws. Wie zijn deze puinruimers eigenlijk?
Zodra een bedrijf door de rechtbank formeel failliet is verklaard, neemt een curator het stokje over van het zittende management. Zijn primaire taak: al het bedrijfsvermogen zo te gelde maken dat de schuldeisers zoveel mogelijk van hun uitstaande facturen terugzien. Hij ‘liquideert de failliete boedel’, zoals het officieel heet. Een curator behartigt dus de belangen van de schuldeisers en niet zozeer van de failliete onderneming.
Gesloten procedure
Rondom een curator lijkt enigszins een mysterieuze sfeer te hangen. Zo stelt een rechtbank de curator aan aan de hand van een zogenaamde curatorenlijst die niet openbaar is. Het is een gesloten procedure, zo liet de Raad van de Rechtspraak onlangs weten aan financiële onderzoeksblog Follow the Money. Dus een rechtbank in Amsterdam kan alleen advocaten uit de regio Amsterdam aanwijzen, en niet daarbuiten. De positie van de curator is saillant, want hij is het die als eerste betaald wordt uit de failliete boedel van een bedrijf, pas daarna gevolgd door ‘preferente’ crediteuren zoals de Belastingdienst en het UWV, en pas daarna de leveranciers en anderen die nog geld tegoed hebben.
Opgave
De curator is vaak een advocaat of een financieel zwaargewicht. Logisch, omdat zijn doel primair financieel gedreven is. Niettemin is hij er ook bij gebaat dat de organisatie gecontinueerd wordt. Een snelle doorstart van het bedrijf is gunstig omdat daarmee de schuldeisers meer zekerheid krijgen over de facturen die uitstaan. Zo werd deze week duidelijk dat de V&D-curatoren Kees van de Meent en Hanneke De Coninck-Smolders zo snel mogelijk met potentiële kopers van de warenhuisketen om tafel willen.
Stop the bleeding, please
De zeer korte tijdspanne, het continu werken onder druk met diverse stakeholders en belanghebbenden maakt de curator in wezen een crisismanager. Net als een crisismanager moet hij zeer veel besluiten nemen in korte tijd en is zijn instelling ‘stop the bleeding, please’. Enkele kenmerken die een gemiddelde crisismanager toegedicht worden:
- Niet lullen, maar poetsen
- Hij hoeft geen vrienden te maken en maakt gemakkelijk vijanden
- Hij wil op zeer korte termijn de financiële situatie verbeteren
- Als manager hanteert hij niet een kaasschaaf, maar een botte bijl
Er is dus geen sprake van een diplomatieke stijl of langetermijnvisie, zoals je dat bij een verandermanager zou verwachten.
Competenties van de curator
Competenties en skills die wél belangrijk zijn:
- Discipline
- Organisatietalent
- Oordeelsvorming
- Financieel onderlegd
- Onafhankelijk
Dagtaak
Hoe ziet de gemiddelde dag eruit van een curator? Hij zal in eerste instantie alle bezittingen inventariseren. Wat zit er nog in de boedel wat te gelde gemaakt kan worden? Wat zijn de voorraden? Wat de inventaris? Hij is daarnaast verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken zolang de winkel open is, zoals het financieel beheer en het openen van alle correspondentie (post, e-mail). Ook kan hij bestaande contracten met de verhuurders, personeel en leveranciers opzeggen. De gang van zaken rapporteert hij aan de rechter-commissaris ter plaatse, die de curator controleert.
‘Bekende’ curatoren
Per regio lijkt een aantal advocatenkantoren het puin op te ruimen na een faillissement. Doordat de onderstaande faillissementen in diverse regio’s plaats hadden, is het onderstaande beeld overigens wel gevarieerd.
- V&D: Kees van de Meent (partner/eigenaar bij Höcker Advocaten) en Hanneke De Coninck-Smolders (partner/eigenaar Blix Advocaten). Laatstgenoemde handelde dit jaar ook het faillissement van filmdistributeur A-Film af.
- Imtech: Jeroen Princen (Ploum Lodder Princen) en Paul Peters (AKD)
- BAS Group: Jan Padberg (Holland van Gijzen advocaten)
- Spyker: Henk Pasman (Wijn & Stael Advocaten)
- Etam Group: Pierre van Voorst en Martijn Vermeeren (Buren Legal)
- Free Record Shop: Jos Borsboom (Borsboom & Hamm)
- Halfords: Rinke Dulack (Van Benthem en Keulen)
- Neckermann: Benne van Leeuwen (Van Leeuwen & De Waard Advocaten)
- Mexx: Frits Kemp (Fort Advocaten)
- Landis: Rinke Dulack (Van Benthem en Keulen) en Willem Jan van Andel (Wijn & Stael Advocaten)
- Kroymans: Frits Kemp (Fort Advocaten) en Cees de Jong (Van Benthem & Keulen)
Meer lezen op MT.nl?
- De 12 grootste faillissementen van 2015
- Dit is John van der Ent, de nieuwe CEO van V&D
- Dit is crisismanager Herman Hovestad, de man die Mexx moet redden
- ‘Helden herken je in moeilijke tijden’