Marlies Dekkers is failliet en maakt een doorstart dankzij Karmijn Kapitaal. Wie zijn de dames achter deze partij?
De rechtbank van Rotterdam heeft vanmiddag faillissement uitgesproken over lingeriemaakster Marlies Dekkers. Dat meldt Sprout.nl. MD Group, het bedrijf van Dekkers, worstelde al geruime tijd met hoge schulden, huisbankier Rabobank dreigde de stekker uit haar imperium te trekken. Er is een doorstart bereikt, bevestigt de curator aan Sprout. Karmijn Kapitaal is de nieuwe investeerder. Karmijn Kapitaal heeft de schuld van 14,7 miljoen, die Dekkers bij de Rabobank had, afgekocht. Ook minderheidsaandeelhouder NIBC is uitgekocht, waardoor Karmijn Kapitaal nu een meerderheidsbelang heeft in het bedrijf van Marlies Dekkers. Dekkers zelf is de enige andere aandeelhouder en blijft directeur. Met de doorstart worden 35 van de 100 arbeidsplaatsen behouden.
De drie dames van Karmijn Kapitaal
Wie zit er achter Karmijn Kapitaal? De nieuwe investeerders van Marlies Dekkers heten Cilian Jansen Verplanke, Désirée van Boxtel en Hadewych Cels. Samen vormen ze het eerste Nederlandse private equity-fonds dat volledig wordt gerund door vrouwen. Het fonds werd in 2010 opgericht, nadat de dames carrière hadden gemaakt in de financiële wereld. Jansen Verplanke en Van Boxtel kennen elkaar van ABN Amro, waar ze jaren samenwerkten op de door Van Boxtel opgezette afdeling Participaties. Bij de Rabobank bouwde Jansen Verplanke vervolgens een soortgelijke afdeling op. Cels was op haar beurt onder meer mede-oprichter van turnaround investeerder Plain Vanilla.
De match van Carien van der Laan
Het drietal werd aan elkaar gekoppeld door headhunter Carien van der Laan. Van Boxtel (foto rechts) vertelde daar in 2010 over tegen MT: 'Zij kreeg vaak stoere vrouwen aan haar bureau die een nieuwe baan zochten omdat het bedrijf dat zij hadden geleid verkocht werd. Carien vroeg dan: hebben jullie niet eigenlijk een zak geld nodig om het bedrijf zelf te kopen? Bij die mogelijkheid stonden zij helemaal niet stil. Jammer. Er is ontzettend veel ondernemerspotentieel onder corporate vrouwen. Als ceo of cfo leiden zij mkb-bedrijven met gauw tientallen miljoenen omzet en zijn zij eigenlijk al ondernemer. Maar ze blijven zichzelf als werknemers zien.'
Bedrijven met vrouwen
Karmijn Kapitaal werd opgericht om te jagen op belangen in mkb-bedrijven met minstens 30 procent vrouwen in het bestuur of een vrouwelijke bestuursvoorzitter. Niet uit idealisme, maar omdat zij juist daar rendement ruiken. Van Boxtel daarover: 'Ons fonds heeft twee harde bestaansredenen. Bedrijven die worden geleid door zowel mannen als vrouwen presteren beter. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. En juist deze bedrijven vinden nog nauwelijks de weg naar private equity. Daar ligt onze kans.'
Twee eerdere investeringen
Karmijn Kapitaal had bij de oprichting als doelstelling te investeren in 10 mkb-bedrijven waar vrouwen een belangrijke rol spelen. De eerste investering zou in de zomer 2011 moeten plaatsvinden, werd toen gezegd, maar die stap liet wat langer op zich wachten. In april 2012 investeerde het fonds voor het eerst, door samen met het zittende management het voedingsmiddelenbedrijf Enrico over te nemen. In december 2012 volgde de tweede investering – een minderheidsbelang in YouMedical, een bedrijf dat actief is in de gezondheidszorg.
Bekijk het interview dat GroeiGeld eind vorig jaar met Van Boxtel had, waarin ze onder andere praat over vrouwelijk leiderschap:
: