Hun bedrijfje markeerde het begin van Sillicon Valley en groeide uit tot één van de grootste computerleveranciers ter wereld. Vandaag deel 1 in de nieuwe MT-serie over succesvolle zakenduo’s: William Hewlett en David Packard.
SUCCESVOLLE ZAKENDUO'S
Ze begonnen samen een bedrijfje en bouwden dat uit tot wereld- product. MT portretteert zes weken lang succesvolle zakenduo's.
Vandaag deel 1: William Hewlett en David Packard.
Printers, meetinstrumenten, pc’s, laptops, rekenmachines, servers en digitale camera’s. De merknaam Hewlett-Packard zijn we de afgelopen zeventig jaar op heel wat verschillende producten tegengekomen. Het bedrijf levert zowel eenvoudige elektronica-onderdelen als ingewikkelde software-oplossingen en behoort al jarenlang tot de drie grootste computerleveranciers ter wereld. De twee techneuten die het bedrijf 72 jaar geleden oprichtten, waren weliswaar ambitieus, maar hadden dit in hun stoutste toekomstdromen niet kunnen voorzien.
Palo Alto Californië
William Hewlett en David Packard leren elkaar kennen in de vroege jaren dertig op de Universiteit van Stanford in Palo Alto Californië. Het klikt tussen de twee. De studiegenoten delen een passie voor buitensporten en elektronica. Veel weekenden worden vissend en kamperend doorgebracht in de wildernis van Colorado. Na de studie gaat Packard aan de slag bij General Electric, waar Hewlett besluit om nog even langer in de collegebanken te blijven zitten. In 1939 komt het duo weer bij elkaar. Aangemoedigd door een professor van Stanford starten de jonge ingenieurs een eigen bedrijfje in een garage in Palo Alto. Het startkapitaal bedraagt 538 dollar. De wil is er, nu nog bepalen welke naam vooraan mag. De twee besluiten een muntje in de lucht te gooien. Hewlett wint de toss en doopt hun project tot Hewlett Packard.
Radio’s, radars en sonar-apparatuur
De techneuten komen met een ingenieuze foutline-indicator voor bowlingbanen op de proppen. Techisch zeer vernuftig, maar het ontbreekt aan een markt. Meer succes hebben de twee met een audio-oscillator om geluid mee te produceren. Walt Disney neemt acht van deze apparaten af en gebruikt ze in de film Fantasia. Geinspireerd door deze verkoop, besluit het tweetal om universitaire laboratoria te bestoken met brieven. Druppelsgewijs komen de bestellingen binnen. Als Amerika betrokken raakt bij de Tweede Wereldoorlog, komt een enorme orderstroom van Defensie op gang. Het bedrijf levert radio’s, radars, sonars en andere apparatuur voor zee- en luchtvaart. In 1943 bedraagt de omzet al 1 miljoen dollar. Na 1945, als in Europa en het verre oosten het wapengekletter stopt, kan Hewlett Packard voortborduren op de goede naam en vullen nieuwe apparaten de leegte in die Defensie achterlaat.DE HP WAY
Hewlett-Packard was een van de eerste Amerikaanse bedrijven die…
– haar medewerkers een medische verzekering bood tegen gezondheidsproblemen.
– flexibele werktijden omarmde.
– het principe van winstdeling introduceerde.
– ging werken met open kantoren
De HP-rekenmachines
In de praktijk blijkt Packard vooral bedrijfsleider waar Hewlett schittert als innovatieve motor van het bedrijf. Packard wordt in 1947 dan ook de eerste president van HP. Het bedrijf wordt vooral bekend door zijn rekenmachines. Een model uit 1968 wordt zelfs beschouwd als ’s werelds eerste personal computer. Toch zou het nog tot begin jaren tachtig duren voordat HP daadwerkelijk een pc op de markt brengt. Eerst nog bedoeld voor het bedrijfsleven en universiteiten, maar in de loop van de jaren negentig komen ook de particulieren meer in het vizier. Het bedrijf produceert dan ook al volop printers.
Innovatiemotor van de Verenigde Staten
Bedrijfsleider Packard verlaat HP in 1969 om in het kabinet van president Nixon de rol van viceminister van Defensie op zich te nemen. Na twee jaar keert hij terug. Tot en met zijn pensioen in 1993 bekleedt hij hier de rol van bestuursvoorzitter. In 1996 overlijdt hij. William Hewlett blijft tot 1987 betrokken bij HP, als vicevoorzitter van de Raad van bestuur. Hij ziet in de jaren die volgen hoe HP zich meer en meer richt op de pc-markt. Op 12 januari 2001 overlijdt hij in Palo Alto. De plek waar het succesvolle zakenduo ruim zestig jaar daarvoor de allereerste palen had geslagen voor de innovatiemotor van de Verenigde Staten: Sillicon Valley.
Volgende week deel 2 van deze nieuwe serie.
Lees ook:
- Het succes van Joop van den Ende
- Waarom McDonald's scoort
- De succes-factoren van Subway
-
Zo werd Sony een wereldmerk