Papier dood? Helemaal niet. Als je het maar slim weet te gebruiken. Zoals Moleskine, sinds 1998 terug op de markt, nu een bedrijf met 280 miljoen omzet. Wat is het geheim?
1. Heldere missie
Moleskine verkoopt, zoals ze zelf zeggen, geen notitieboekjes, maar zelfexpressie of ‘contemporary nomadism’. Een vleugje authentiek avontuur, historische romantiek en nostalgie met het gevoel iets bijzonders in handen te hebben, ook al worden er jaarlijks 13 miljoen stuks over de hele wereld van verkocht. Vier pijlers heeft het bedrijf benoemd: verbeelding, reizen, geheugen en persoonlijkheid. Daar moet ieder van de inmiddels 300 producten in het assortiment aan voldoen, of het nu gaat om leesbrillen, iPad-houders of agenda’s. Dat werkt: hoewel in (stok)oude media, kent het bedrijf al zeker vijf jaar groeicijfers van boven de 25 procent.
2. Exclusief netwerk
Bij het Italiaanse bedrijf, dat sinds 1998 het 130 jaar oude merk bezit, werken maar net iets meer dan 100 mensen. Het lukt hen de hele wereld (nou ja, 62 landen) te bedienen door slim samen te werken met streng geselecteerde retailers zoals Bloomingdale’s. Fijn voor Moleskine, dat zo iets exclusiefs houdt en het merk onder controle kan houden. Fijn ook voor Bloomingdale’s, dat zich graag met de designwereld associeert.
3. Geen reclame
Verwacht van Moleskine geen advertenties. Dat hebben ze ook niet echt nodig, met een door fans gemaakt YouTube-kanaal en 90.000 Facebookfans, die de cultuur gratis verspreiden. Niet gek, voor een merk dat het van analoge producten moet hebben. Wel zorgt Moleskine voor slimme (gratis) aanwezigheid in films en tv-series (C.S.I., The Motorcycle Diaries, The Devil Wears Prada) en brengt het voor culturele instellingen als het MoMa en het Montreux Jazz Festival boekjes met eigen design uit, net als voor bedrijven als Apple, DC Comics en Lexus. Het bedrijf organiseert zelfs een rondreizende expositie van beschreven pagina’s uit de notitieblokjes. Alles om de merkwaarde als cultureel icoon te versterken en zo mensen het veelvoudige van een ‘gewoon’ opschrijfblokje te kunnen blijven vragen.
Lees ook:
- De stille triomf van Audi
- Het succes van Mc Donalds verklaard
- Timberland versus Greenpeace
- De magie van De Efteling
- Hoe GE marketing ontdekte