Alle partijen zijn het erover eens dat de lastendruk omlaag moet. Maar hoe willen ze dat voor elkaar krijgen? Daarover verschillen de meningen. Een overzicht:
De partijen die een concreet aantal regels wil schrappen, zeggen hierover:
CDA: geen regels maar overeenkomsten
Er moeten minder regels komen. In plaats van dwingende wet- en regelgeving moeten er overeenkomsten worden gesloten. De regering schaft elke week een regel af. Alle voorstellen van de Tweede Kamer moeten op regeldruk worden getoetst.
VVD: één erbij, twee eraf
Ondernemers weten zelf het beste hoe ze moeten ondernemen, daar moeten ze de ruimte voor krijgen. Daarom geen hoge belastingen, overbodige regels en ingewikkelde procedures. Voor elke nieuwe regel die er gemaakt wordt, moeten er twee bestaande worden geschrapt.
PVV: 25 procent minder
Op korte termijn moet er 25 procent merkbare administratieve lastenverlichting zijn gerealiseerd. Daarnaast moet gaan gelden: één nieuwe regel erbij, twee weg. Dat dwingt de overheid aan te geven welke regels er moeten verdwijnen.
De partijen die geen concreet voorstel geven om het aantal regels te schrappen, zeggen hierover:
PvdA: nullijn voor wetgevingskosten
De overheid moet doorgaan met het verminderen van administratieve lasten. Er komt een nullijn voor wetgevingskosten: baten voor ondernemers moeten groter zijn dan kosten. Er komt één digitaal overheidsloket voor alle ondernemingszaken. Alle formulieren worden digitaal.
SP: inperken Brusselse bemoeizucht
Er moet bij het maken van regels en wetten meer rekening worden gehouden met het kleinbedrijf. Het inperken van onnodige administratieve lasten is een van de grote aandachtspunten in de politiek. Zo maken ondernemers zich grote zorgen over de Brusselse bemoeizucht. Deze moet op meerdere punten – vooral voor het kleinbedrijf- worden ingeperkt.
Groenlinks: afgerekend op tijdschrijven
Door de overmatige administratieve rompslomp is er te weinig tijd voor het eigenlijke werk: het verlenen van diensten aan burgers. Mensen die bij gemeenten werken of in de zorg, worden te veel afgerekend op tijdschrijven en op het invullen van formulieren. Burgers krijgen te maken met een gekmakende indicatie-industrie en een overvloed aan procedures. Niet kille cijfers, maar zorgvuldigheid, zeggenschap, dienstbaarheid en effectiviteit moeten centraal staan in de publieke sector.
ChristenUnie: Minder rompslomp
Ondernemers moeten niet dwarsgezeten worden met onnodige of zware vergunningentrajecten, teveel verplichte enquêtes of vergaande welstandseisen. Regels hebben een functie, maar wanneer ze het land ‘dichtregelen’ schieten ze hun doel voorbij. Voor een slagvaardige economie is het van belang procedures sneller en beter te maken met minder administratieve rompslomp. Als regels alleen belemmeren in plaats van belangen dienen, dan worden ze geschrapt.
D66: niet alleen regelgeving
Te veel, te gedetailleerde en tegenstrijdige regels zijn een obstakel voor ondernemerschap. De druk van administratieve lasten en regels moet verder omlaag. Niet alleen door regelgeving te vereenvoudigen, maar ook door de (internet-)dienstverlening vanuit de overheid verder te verbeteren.
- Bekijk alle voor u relevante stellingen in het verkiezingsoverzicht voor managers 2010. Uitgebreide informatie over de verschillende thema's vindt u hier: