2012 is nog redelijk vers. Wat heeft het in petto voor hoe bedrijven met IT omgaan? Verwacht geen radicale revolutie, wel breken een paar trends breed door. En het woord cloud (duimen we) raakt op de achtergrond.
1. Big Data
Al heel lang verzamelen bedrijven data over hun transacties, klanten en alles wat relevant kan zijn voor hun business. Een tijd terug was het als data mining je van het, inmiddels spreken we van Big Data en is het al een uitdaging op zich er niet in te verzuipen. De stroom aan opgeslagen gegevens zal de komende jaren immers alleen nog maar groeien. Het begint erop te lijken, dat we in 2012 echt erin zullen slagen waarde te peuren uit deze enorme berg gegevens. Doordat de hardware de benodigde snelheid van gegevensverwerking kan leveren, en steeds slimmere software er chocola van kan maken. Ook belangrijk: software die dubbele data of irrelevante informatie eruit filtert. Klinkt voor de hand liggend, maar blijkt razend ingewikkeld.
2. Bring Your own Device
Gebruikers van IT laten zich niet meer voorschrijven welke smartphone, laptop of tablet ze moeten gebruiken. Bovendien lopen werk en privé steeds meer in elkaar over, ook op alle mobiele apparaten. Wat in 2011 al op veel plekken voorzichtig werd ingevoerd, wordt volgend jaar de norm: werknemers mogen zelf weten met welke hardware ze productief willen zijn, aan systeembeheer de taak om alles – veilig – draaiend te houden. En of ze het willen of niet, de tijd van één systeem, de Windows-pc, is echt over. De komende jaren zal de dominantie van de Windows-pc afkalven tot ruwweg de helft van de gebruikte apparatuur. De rest wordt dan verdeeld over mobiele Android en Apple-apparaten, en natuurlijk de mobiele versie van Windows 8.
3. Apps, apps, apps
Deze hangt nauw samen met het toenemende gebruik van mobiele apparatuur: in de regel werken appjes daarop veel beter dan de webgebaseerde applicaties waar desktopcomputers zo goed mee overweg kunnen. Volgend jaar zullen meer bedrijven en IT-aanbieders hun eigen apps ontwikkelen voor intern en extern gebruik, en de publieke app-stores zullen permanent aangevuld worden met volgende generaties apps die beter gebruikmaken van de steeds krachtigere mobiele apparatuur. Het wordt daardoor voor grote organisaties belangrijker overzicht en controle te houden op dit app internet. Een eigen app store zou daarbij kunnen helpen.
4. De muis is dood
Oké, we zijn nog even zuinig op de muis. Maar tegelijk met de smartphone- en tabletrevolutie zijn nieuwe manieren in opkomst om om te gaan met IT. Bediening via aanraakschermen, met gebaren en stemcommando's wordt algemener, en meer diensten zullen worden ontwikkeld rond de apparaten die dankzij gps-ontvangers en sensoren exact weten waar ze zijn.
5. Social Media
Ook al niet weg te denken in 2011, maar in 2012 zullen de ervaringen die de early adopters onder onze bedrijven hebben opgedaan met social media – als marketingmiddel, als hr-machine en hier en daar als manier om interne communicatie te verbeteren – worden opgepakt door de massa. Verwacht de komst van een breed scala aan social enterprise apps: waarom het intranet vol telefoonnummers en andere corporate informatie over de matirx niet vervangen door een slim en anti-hiërarchisch smoelenboek? Marketing via social media zal meer succesvolle cases voortbrengen, en doordat ook het publiek meer dan ooit zal toestromen op Facebook, Twitter en de rest, komt de potentie van social media in 2012 extra tot zijn recht: meer dan voorheen zal het collectief van klanten via sociale media erin slagen de strategie van bedrijven te beïnvloeden.
6. Energieverbruik
Stroom wordt niet goedkoper, milieu en kosten sparen in 2012 belangrijker dan ooit. Verwacht op alle niveaus technologie (onder meer superzuinige servers), diensten en adviezen om stroom te besparen. In de regel kan het 'ijzer', de servers en dektopcomputers, nog veel efficiënter worden ingezet, ook door virtualisatie: een computer deelt zichzelf op en doet net alsof hij verschillende servers is. Met alternatieve koeling is nog veel te winnen. Energie besparen begint met in kaart brengen waar het verbruik optreedt, en vervolgens het regelen van de stroomverbruikers. Slimme tools die dat kunnen, zullen uiteindelijk leiden tot een internet of things: elke lamp, lichtschakelaar en pc zal daarin worden opgenomen, samen met sensoren en camera's.
7. Cloud
Dit jaar ook al een topper, maar volgend jaar nog steeds een fenomeen om rekening mee te houden: de cloud. Het is al lang niet meer de vraag óf, maar eerder wat wel en niet wordt overgelaten aan de cloud. En daarmee is een nieuw toverwoord geboren: de hybride cloud die het beste van twee werelden verenigt. Nu alles wat los en vast zit 'as a service' wordt aangeboden, zal het hypewoord cloud zelf overigens vaker op de achtergrond raken, omdat de manier van aanbieden en afrekenen vanzelfsprekender wordt. Mooi zo.