Minister De Geus van Sociale Zaken vindt dat bedrijven die mensen moeten ontslaan meer moeten kijken naar de leeftijdsopbouw van het personeel. Nu geldt nog vaak de regel dat degenen die het laatst in dienst zijn gekomen, het eerst moeten vertrekken. Het nadeeel van dit zogeheten lifo-beginsel (last in, first out) is dat bedrijven veelal met een verouderd personeelsbestand blijft zitten.
De Geus heeft dat dinsdag in een notitie aan de Tweede Kamer geschreven. De Kamer had om een standpunt gevraagd. Ook vindt de minister dat werkgevers en vakbonden zelf in de CAO of een sociaal plan ontslagcriteria vast moeten kunnen leggen. Over deze voorstellen heeft de minister inmiddels advies gevraagd aan de
Stichting van de Arbeid en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).
De Geus wil voortaan bij alle ontslagen het zogeheten afspiegelingsbeginsel toepassen per functie. Bovendien moeten bedrijven en werknemers zelf in de CAO afspraken kunnen maken over de selectiemethode bij ontslag. Zij kunnen rekening houden met de kennis, vaardigheden en het functioneren van werknemers.
De minister verwacht dat deze voorgestelde veranderingen leiden tot een gelijkmatiger ontslagbescherming. Vooral de mensen die pas een bedrijf zijn binnengekomen, zijn nu in het nadeel. Dat zijn vaak mensen die de overheid juist aan het werk heeft willen helpen, zoals herintredende vrouwen, allochtonen, jongeren en gehandicapten.
De discussie wordt belangrijker, nu het aantal mensen dat in de WW belandt, toeneemt. Het aantal ontslagaanvragen steeg vorig jaar flink. Het CWI kreeg in 2003 voor ruim 85.000 werknemers zo’n aanvraag binnen. Dat is 21 procent meer dan een jaar eerder. Van deze aanvragen werd 84 procent toegewezen.
De tweede manier om een arbeidscontract te ontbinden is via de rechter. Bij de rechtbanken werd voor ruim 78.000 werknemers een verzoek om ontbinding van het arbeidscontract ingediend. Dat is 15 procent meer dan in 2002. (bron: Pwnet)