Welke bestuurders lieten van zich horen in juni? Dit zijn de 5 opmerkelijkste nieuwsmakers van de afgelopen 30 dagen.
#1. Piet Moerland (binnenkort thuis)
De grand old man van de Nederlandse financiële sector stopt ermee. Piet Moerland wordt volgend jaar 65 en vertrekt na 30 jaar bij de Rabobank. Hij gaat leuke dingen doen met zijn vrouw. Moerland trad aan in een periode waarin de crisis zijn sector zwaar raakte. Terwijl de reputaties van zijn vakgenoten en concurrenten zwaar averij opliepen, stuurde de bedachtzame Moerland zijn coöperatieve bank met ethsich besef en een vaste hand door het conjunctureel geweld. De Rabo handhaafde zich in de absolute top van het Nederlands bedrijfsleven. Hij bleef scoren als betrtouwbaar en degelijk. Maar nu het vertrek van Moerland nadert stapelen de problemen voor zijn opvolger zich op. Een enorme boete hangt nog boven de bank die een rol speelde in de rentemanipulatie die de kern van het Liborschandaal is, er heerst grote onrust in de bestuurlijke top en de crisis in de echte economie raakt 'de bank die met de laarzen in de modder staat' midscheeps.
#2. Paul van Gelder (naar Imtech)
De gewezen marineofficier en ceo van Gasunie, Paul van Gelder, gaat aan de slag als bestuurslid van het geplaagde Imtech. Na een fraudeschandaal en mismanagement staat het bedrijf aan de vooravond van een claimemissie van 500 miljoen euro. Een offer van de aandeelhouders om het bedrijf overeind te houden. Van Gelder wordt verantwoordelijk voor de afdeling IT, Marine, Traffic & Infra, met een omzet van circa 1,5 miljard euro. Een belangrijk deel van zijn opdracht is de cultuur van Imtech om te bouwen. Zijn adagium hierarchy means nothing moet het breekijzer zijn om de 'goednieuwscultuur' bij de technisch dienstverlener te doorbreken. Van Gelder heeft ervaring als puinruimer. Bij Gasunie schreef hij in totaal 1,5 miljard euro af op het overgenomen Duits gasnetwerk. Dat BEB-net werd door zijn voorganger voor 2,1 miljard gekocht.
#3. Marc de Vries (Twitter, binnenkort)
Het vertrek van Marc de Vries naar Twitter lijkt een gevalletje goede timing. Cees van Steijn, interim-ceo van TMG, is de directie flink aan het opschudden en Sjors Kroon (directeur commercie) en Rob Eijkelenkamp (directeur print) verlaten het bedrijf, zo meldt Adformatie. Ook de positie van directeur online Marc de Vries zou komen te vervallen, maar die was Van Steijn te snel af. Voordat de TMG-baas het nieuws kon overbrengen, maakte De Vries bekend een baan bij Twitter geaccepteerd te hebben. Bij Twitter wordt hij vanaf 1 augustus countrymanager Nederland. De Vries (45) heeft een indrukwekkend track record in de wereld van de online media. Hij begon bij Monsterboard, ging als 'medewerker nummer 18' aan de slag bij Hyves, werd daar ceo en verhuisde in 2010 mee toen TMG Hyves kocht. De Vries schopte het tot Goudhaantje en veroverde ook een plek in de top tien van Business Boosters.
#4. Erik Staal (ex-Vestia)
Hoe diep zijn de zakken van Erik Staal? Vestia stelt hem persoonlijk aansprakelijk voor het derivatendebacle bij de woningcorporatie en is van plan om een claim aan zijn broek te hangen van 1,9 miljard euro, zo werd half juni bekend gemaakt. 'Hij heeft zelf de 400 contracten getekend die gingen over de derivatenconstructies. Hij was er zelf bij', vertelde woordvoerder Ronald Florisson tegen MT. Florisson: 'Vestia heeft altijd gezegd dat iedereen die het debacle heeft veroorzaakt, of erbij betrokken was, aansprakelijk wordt gesteld en dat het geld wordt teruggevorderd. Of het realistisch is om 1,9 miljard euro van één persoon te claimen? Ik ben niet de journalist, toch? Er zou wat tijd overheen kunnen gaan voordat zo'n bedrag is terugbetaald.' Florisson verwacht dat het lang zal duren voordat duidelijk wordt wat de uitkomst van de claim wordt. 'Voordat de claim wordt gehonoreerd door de rechter zullen er nog veel rechtszaken plaatsvinden. Het duurt lang, je hebt allemaal partijen die naar elkaar wijzen, maar niemand vindt zichzelf verantwoordelijk.'
#5. Timo Huges (binnenkort ceo van de NS)
Op 3 juni werd het interview dat MT in oktober 2011 had met Timo Huges, de ceo van FloraHolland, opeens weer goed gelezen. De reden? Die dag was aangekondigd dat Huges de opvolger zou worden van Bert Meerstadt, als baas van de Nederlandse Spoorwegen. Heel Nederland ging googelen om meer over Huges te weten te komen en kwam er onder andere achter dat Huges al ervaring heeft met het runnen van een organisatie die een monopolie-positie bezit. Bij FloraHolland bracht hij via een cultuurprogramma de klantgerichtheid terug op de werkvloer. Hij mag zijn borst natmaken bij de NS, dat om de zoveel maanden onder vuur lijkt te liggen. Is het niet om losvliegende hersftbladeren, dan is het wel om een laagje natte sneeuw. Eén geluk voor Timo Huges: nieuwslezeres Sacha de Boer, die in februari 2012 voorganger Bert Meerstadt gruwelijk op de pijnbank legde in een live interview, werkt inmiddels niet meer bij het NOS Journaal. Lees ook: