Rollen met foam, activitytrackers om alles bij te houden en dan aan de slag met het eigen lichaam: dat zijn de fitnesstrends van nu. Welke zijn er nog meer?
Elk jaar voert de American College of Sports Medicine (ACSM) een wereldwijde enquête uit onder zo’n 3.000 internationale fitnessexperts. Inmiddels 10 jaar verder geeft het jaarlijkse overzicht mooi inzicht in de wisselingen in trends binnen fitness.
Bootcamps, Pilates en Zumba op hun retour
Waren Zumba en Pilates een paar jaar geleden nog interessant genoeg om als speciale lokkers geïntroduceerd te worden in corporate sportprogramma’s van bijvoorbeeld een bedrijf als Adidas, inmiddels hebben ze hun beste tijd gehad. Ook de bootcamps, in Nederland weliswaar steeds populairder, zijn wereldwijd al op hun retour. Yoga daalt verassend genoeg ook iets als trend, terwijl het tegelijkertijd binnen het bedrijfsleven steeds meer ingeburgerd raakt als bewezen remedie tegen stress.
Weerslag economische toestand
De nog altijd wat traag op gang komende economie zou eveneens z’n weerslag hebben volgens de experts. Fitnesstrends die een aardige investering in apparatuur vragen, slaan nog niet aan. Tegelijkertijd scoort een trend als body weight training waarvoor je niets nodig hebt behalve je eigen lichaam wereldwijd geweldig. Tot enige investering is men kennelijk wel bereid in de eigen gezondheid, want nieuw en meteen de nummer-1-trend dit jaar zijn de bandjes en smartwatches rond de polsen om te meten hoe goed er getraind wordt. We zetten de 5 meest opvallende trends van dit jaar op een rij.
#1. Technische meetapparatuur
Op de eerste plaats van de lijst duikt vreemd genoeg geen bewegingsactiviteit op, maar de apparatuur om de sportieve voortgang te meten. Het onderstreept het succesverhaal van bijvoorbeeld Fitbit, het bedrijf uit San Francisco dat zijn winstcijfers almaar ziet groeien (in 2013 maakte het bedrijf 48 miljoen euro verlies, een jaar later boekte het een winst van 122 miljoen). Ooit begon Fitbit vooral als een eenvoudige stappenteller, bedoeld om bij te houden dat er niet te veel een zittende bestaan wordt geleid dagelijks wel de benodigde 10.000 stappen worden gezet. Onlangs gaf de Amerikaanse retailgigant Target aan al zijn 335.000 Amerikaanse werknemers de activity tracker cadeau om zo hun gezondheid te kunnen verbeteren. De nieuwste Fitbit Blaze is inmiddels een volwaardige concurrent van de Apple Watch. Maar ook bedrijven als Garmin en Jawbone leveren de fitnesstrackers. En wat er in de toekomst aan zit te komen? De zogeheten Tech Tats, een soort tattoo die eveneens data bijhoudt.
#2. Je eigen lichaam als fitnissinstrument
Hoe eenvoudig en goedkoop kun je sporten voor jezelf maken? Net als vorig jaar is de klassieke lichaamsgewichttraining het populairst als fitnesstrend. Kortom: de gewone push-ups en pull-ups. Ideaal voor werkgevers om aan te bieden, want je hebt er alleen maar een ruimte, wat matten en douches voor nodig. Adidas, altijd een voorloper als het erom gaat zijn werknemers de nieuwste fitnesstrends aanbieden, doet het, evenals onder meer een Crossfit-programma. Zumba is overigens ook bij Adidas van het programma verdwenen. De push-up wordt wel gezien als de ultieme barometer van hoe fit je bent. Het test het hele lichaam, vraagt inspanning van spierengroepen in de armen, borst, buik, heupen en benen. Wie een goede push-up kan doen, is bijvoorbeeld ook beter in staat een val te breken. Daarom is het ook juist belangrijk voor ouderen, hoe moeilijk het wellicht ook nog is om het te doen op oudere leeftijd.
#3. HIIT: Snel, zwaar en effectief
Net als vorig jaar blijft de hoge-intensiteit-intervaltraining (HIIT) populair. Buitengewoon handig voor druk bezette mensen die toch in een krap half uurtje per week fit willen blijven. Ook deze vorm van fitness is een aanrader voor werkgevers die hun werknemers fit willen krijgen: er is maar weinig oppervlakte voor nodig en kost weinig tijd gedurende de werkdag. Bedrijven als Randstad en Siemens openden eerder al vestigingen van HIIT-aanbieder Fit20 binnen hun bedrijfsmuren.
#4. Krachttraining – en nu voor iedereen
Met gewichten pompen was vaak voorbehouden aan types à la Schwarzenegger die hun eigen wereld van zweet en dumbbells creëerden en zo een stukje van de fitnessruimte domineerden. Maar trainen met gewichten is inmiddels voor iedereen. Voor mannen en vrouwen, voor kinderen en ouderen. Het gaat steeds meer puur om de opbouw van kracht, zonder direct de bijbehorende immense spierbundels. Volgens de Mayo Clinic is wekelijks 2 keer zo’n 20 minuten overigens meer dan genoeg voor gezonde volwassenen.
#5 Foam rollers voor meer flexibilteit
Een nieuwe trend in de lijst, net als de enorme stijging van activity trackers, zijn ook foam rollers, bedoeld om de flexibiliteit te vergroten. Logisch, zo menen de experts van ACSM, wanneer fitnessvormen als HIIT en krachttraining populair zijn, is het belangrijk je spieren voor te bereiden voor de zware last die je even gaat verzetten. Daar helpen de foam rollers bij, evenals na de training zorgen dat je lichaam zich sneller herstelt. Het is een goede manier om beter voor je lichaam en gezondheid te zorgen.