Evenement van belang in managementland: een nieuwe Stephen Covey. De hamvraag – staat er ook wat nieuws in?
‘Ik werk op dit moment aan zes boeken’, vertelde Stephen Covey in 2007 aan Management Team. Zijn belangrijkste werk, aldus de managementgoeroe, lag nog vóór hem. Het leek een boude uitspraak voor de op dat moment 74-jarige. Maar dat het geen grootspraak was, Het 3e alternatief
Stephen R. Covey
(Business Contact, 463 pagina’s)bewijst het begin deze maand verschenen The 3rd Alternative, het splinternieuwe boek dat al na een maand door Business Contact onder de naam Het 3e alternatief in Nederland zal worden uitgebracht. 463 pagina’s, niet slecht voor iemand die tegen de 80 loopt.
Onder lezers van MT (en bepaald niet alleen onder hen) is Covey zeer populair. Twee jaar geleden werd zijn '7 eigenschappen' nog door MT-lezers tot het beste managementboek aller tijden verkozen. Toch is wanneer nieuw werk van Covey verschijnt, de vraag hoe ‘nieuw’ het eigenlijk echt is, meestal gerechtvaardigd. Eerdere boeken als De 4 managementprincipes voor gegarandeerd succes en De zeven eigenschappen van effectieve families voegen niet al te veel toe aan zijn eerdere werk. Hoe zit dat met Het 3e alternatief, valt het mee of tegen?
Het antwoord is: allebei. Het boek bouwt verder op drie van de eerder beschreven ‘7 habits’, namelijk op eigenschappen 4, 5 en 6, respectievelijk: ‘denk in termen van win-win’, ‘probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden’ en ‘werk synergetisch’. In feite is het boek een grote lofzang op synergie en empathie – tot zover niet veel nieuws dus. Maar de diepte en reikwijdte die hij in dit boek bereikt, gaan verder dan wat in de 7 eigenschappen beschreven stond.
De term het 3e alternatief slaat op de situatie als twee partijen een oplossing voor hun meningsverschil vinden waar ze beide baat bij hebben. Niet: één van de twee partijen krijgt zijn zin, maar: ze vinden samen een alternatief waar ze allebei verder mee komen. Win-win, dus; synergie. Maar het woord synergie heeft een negatieve bijklank gekregen, aldus Covey. “In het bedrijfsleven wordt ‘synergie’ vaak cynisch gebruikt als een verzachtende term voor een fusie of overname die uitsluitend plaatsvindt om de aandelenkoers van een bedrijf op te drijven. Als je iemand met zijn ogen wilt zien rollen, moet je het woord ‘synergie’ gebruiken, heb ik ervaren.”
Verlucht met vele, vele voorbeelden maakt Covey duidelijk hoeveel er te halen is als partijen toch proberen er ‘samen uit te komen’, in plaats van alleen hun eigen belangen te bewaken. Hij introduceert een stappenplan om die synergetische krachten los te maken. Daarnaast laat hij zien hoe er op deze manier concrete winst te behalen valt in verschillende omstandigheden: in organisaties, in families, op school, bij maatschappelijke kwesties etc.
We komen verder als we onze ‘tegenpartij’ zien als mens, niet als een ideologie die we moeten bestrijden. Daarbij moeten we waken voor de ingebakken reflex in de verdediging te schieten. Een interessante tip is om van empathisch luisteren een ‘bewuste handeling’ te maken: “Als ik hoor dat iemand anders het niet met me eens is, loop ik naar hem toe en zeg ik: ‘Je ziet de dingen anders dan ik. Ik moet eens naar jou luisteren.’ Hoe meer ik dit doe, hoe gemakkelijker het wordt en hoe beter ik het kan. Ik heb plezier in dit soort uitwisselingen.”
Op zichzelf zijn het positivisme en de nederigheid van Covey niet revolutionair. We weten immers zelf ook wel dat het meestal beter is te proberen er ‘samen uit te komen’. Maar wat Covey biedt is een utilitair positivisme: hij laat zien hoeveel te winnen is als we onze heerszucht en eigengereidheid laten varen. We denken soms misschien dat we onze belangen te veel opgeven als we een stapje opzij doen. Maar de manager die, als iemand van het hoofdkantoor wordt gestuurd om ‘te helpen’, deze persoon tegemoet kan stappen met de houding: ‘ik ga van deze persoon leren’ (in plaats van: ‘ze denken dat ik mijn werk niet kan, dus ik zal eens even gaan dwarsliggen’), wint uiteindelijk méér vertrouwen bij dat hoofdkantoor. En slaapt bovendien rustiger.
Wordt Het 3e alternatief net zo’n kaskraker als De 7 eigenschappen? Dat valt niet te verwachten: Het 3e alternatief gaat over zaken als problemen oplossen en effectief samenwerken, maar de 7 eigenschappen zijn meer gefocust op persoonlijke ontwikkeling. Lezen over je eigen ontwikkeling is nu eenmaal een onderwerp waar we geen genoeg van kunnen krijgen.
Het 3e alternatief verschijnt op 11 november.
Het interview met Stephen Covey uit 2007: Covey, man met een missie