Zodra het functioneren van je werknemer in het gedrang komt, mag je daar als leidinggevende iets van vinden. Zelfs bij privébesognes.
Dit verhaal gaat bijvoorbeeld over Guy. Hij trekt het niet meer als account manager. Hij klaagt over de vele afspraken per dag. De planning van die afspraken vindt hij ook al niet goed. En hij heeft zo’n druk leven náást zijn werk. Als leidinggevende heb je Guy al eens hierop aangesproken. Die herkent zich totaal niet in jouw twijfels en zorgen. Hij zegt juist energie te halen uit zijn vrijwilligerswerk, zijn avondopleiding, het trainen van zijn jeugdvoetbalteam, zijn werk in het schoolbestuur en de inzet van zijn gezin voor een waterproject in Kenia… Herkenbaar?
De disbalans tussen werk en privé
Tweederde van alle ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door psychische klachten. In de top 3 van verzuimoorzaken staan verder griep en uitval als gevolg van de disbalans tussen werk en privé. Gaat het je als leidinggevende aan wat je medewerkers doen in hun vrije tijd? Ja, zodra het functioneren van de werknemer in het gedrang komt, mag je daar als leidinggevende iets van vinden. Sterker nog: moet je daar iets van vinden. Als een werknemer dreigt uit te vallen door zijn drukke privéagenda, wordt al snel gedacht dat daar niets over gezegd mag worden. Wake up, doe het vandaag nog: ga met de werknemer in gesprek en combineer empathie – interesse voor de persoon – met zakelijkheid. Jij bent verantwoordelijk voor de uren dat die werknemer optimaal inzetbaar en productief moet zijn, conform de arbeidsovereenkomst.
Hou je aan de feiten
Zo’n gesprek is eenvoudig als je je aan de feiten houdt. Een week heeft 7 dagen van 24 uur. Laat je medewerker de tijd nemen om inzicht te krijgen in de verschillende rollen. Misschien is hij of zij ouder en echtgenoot, coach van een sportteam, penningmeester van een vereniging, deelnemer aan een cursus of avondstudie, lid van een wekelijkse eetclub en – o ja – hij of zij werkt ook nog. Laat de medewerker uitrekenen hoeveel tijd wekelijks wordt besteed aan sport inclusief reistijd, kinderen die naar school, sportclubs of andere verenigingen gaan, hobby’s, studie, vrienden en familie, en aan zijn werk inclusief woon-werkverkeer. Vergeet de nachtrust niet. Niet zelden ontdekt de werknemer dat die 168 uren per week veel te weinig zijn voor alle taken en activiteiten. Door het zelf uit te rekenen, ontstaat inzicht. En overzicht.
Mooie feedback
Heeft de medewerker het overzicht? Laat de persoon in kwestie dat vervolgens thuis bespreken. Vaak levert een partner mooie feedback: 'Ja, dat probeer ik je nou al maanden duidelijk te maken, dat je te druk bent.' Samen kunnen ze kijken hoe de tijd en prioriteiten beter kunnen worden ingdeeld, en welke taken en activiteiten geschrapt moeten worden. Plan na 3 of 4 dagen een vervolgafspraak. Laat de medewerker vertellen wat er gaat veranderen om optimaal te kunnen functioneren. Als hij of zij privé-activiteiten afstoot, hoeft jij daarin niet betrokken te worden. Wil de medewerker minder taken of minder werken? Dan kijk je of dat mogelijk is op je afdeling. En nee, vul die behoefte niet vooraf in. De kans is groot dat een werknemer iets anders wenst dan je denkt. Maar het moet wel gestimuleerd worden om concreet aan te geven waar de behoeften liggen. Het is zijn of haar leven, dus het is aan de medewerker zelf om daarin de regie te nemen. Een werknemer die zelf een actieve regie heeft in zijn of haar werk-privébalans heeft die balans ook sneller te pakken.
Privézaken van medewerkers zijn niet jouw zaak. Maar privébesognes wel.
Meer over ziektepreventie?
-
De nieuwe secundaire arbeidsvoorwaarde: ziektepreventie
-
Niet te negeren, zieke tijdelijke werknemers