E-mail op het werk? Dat is achterhaald. Communiceren via chat-apps wordt steeds populairder, met Slack aan kop. MT zet ze op een rijtje.
Wil je een collega iets melden, dan e-mail je, maar voor je het weet ontaardt een mailwisseling is een enorm uitdijende berg met veel te veel cc's. Handiger is een chat-app. Eentje die speciaal voor de werkvloer is bedoeld, is Slack. Deze app is in 2013 bedacht en gemaakt door Flickr-oprichter Stewart Butterfield.
Het gaat goed met Slack. En dat terwijl Slack oorspronkelijk een heel andere toepassing had: het was onderdeel van het online spel Glitch. Dat spel kwam helaas niet van de grond, maar Butterfield zag dat de berichtendienst wel potentieel had. En hij had gelijk. Sinds Slack in augustus 2014 werd gelanceerd, gebruiken meer dan 500.000 mensen dagelijks de applicatie.
Dat de app potentieel heeft, zien anderen ook. Op 31 oktober vorig jaar ontving de applicatie een investering geleid door Google Ventures ter waarde van 120 miljoen dollar. Google Ventures waardeerde de applicatie op 1 miljard dollar; 8,3 keer de investering.
Ze zijn niet de enige
Via de applicatie (te gebruiken op iOS, Android, Mac en het web) kun je in groepen en in privé-gesprekken communiceren met collega's op de werkvloer. Daarnaast biedt de dienst een lange lijst van integraties aan. Slack lijkt een gat in de markt te hebben gevonden. Er zijn inmiddels ook andere, concurrerende chatdiensten bijgekomen die vergelijkbare functies hebben. Maar geen van hen heeft zoveel integratiemogelijkheden als Slack. Zo ontstaat er langzamerhand een strijd om wie dé chatdienst op de werkvloer wordt. Een overzicht van de alternatieven voor Slack:
Foto: Slack / YouTube