Sander van der Ent belegt zijn geld tegenwoordig vooral via beleggingsfondsen. Uit gemak én uit voorzichtigheid. Dat laatste heeft alles te maken met de toegenomen aandacht voor compliance. Van der Ent vertelt over zijn beste én slechtste investering tot nu toe.
Naam: Sander van der Ent
Leeftijd: 34
Functie: algemeen directeur Beleggingsfondsen Axa
Cashen
“Ik hanteer een contraire beleggingsstrategie, die mij regelmatig succes oplevert. Mijn grootste succes heb ik behaald met aandelen Axa. Toevallig. Met dank aan de aanslagen op het WTC in 2001, hoe cru dat ook moge klinken. De beurzen gingen toen keihard onderuit en een maand daarna konden alle werknemers van Axa via een aandelenplan participeren in het bedrijf. Ik ben daar toen vol ingestapt, tegen een koers van circa 17 à 18 euro. Een jaar later was de koers van de aandelen gezakt tot 12 euro. Toen ben ik nóg een keer vol erin gegaan. De eerste ronde heb ik vorig jaar gecasht, de tweede volgt eind dit jaar. Die wordt écht lucratief, de koers staat momenteel rond de 29 euro. Zonder in detail te treden, moet je denken aan een vertienvoudiging van mijn inleg.”
Crashen
Mijn strategie heeft me uiteraard ook wel eens geld gekost. Bijvoorbeeld in de periode dat ik vaak opties schreef. Dat deed ik alleen op aandelen waarvan ik het niet erg vond om ze te bezitten als het misging. En het ging mis, zo rond 2001 met opties Getronics. Dat bedrijf had toen net een winstwaarschuwing afgegeven. Ik speculeerde erop dat het slechtste nieuws in de koers was verwerkt. Maar toen ik een flink aantal putopties had geschreven, kwam Getronics prompt met een tweede winstwaarschuwing. Het is met opties lastig aan te geven hoeveel je wint of verliest, maar ik heb toen echt wel even moeten slikken. Ik schat dat ik toen zo´n zestig procent van mijn belegging kwijt ben geraakt. Maar omdat ik altijd alleen beleg met geld dat ik over heb, heb ik dat optieavontuur overleefd.”
Tip van Van der Ent
“Zoals gezegd is het aan te raden alleen te beleggen met geld dat je over hebt. Zorg daarnaast voor een bepaald beleggingsplan – in de vorm van een thema zoals regionaal, duurzaam of iets dergelijks – én een goede tijdspreiding.”