Op Hongarije na kost belasting innen nergens zoveel moeite als in Nederland.
Dat blijkt uit een berekening van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Volgens de cijfers moet de Nederlandse overheid 0,322 procent van het BBP besteden om de belastingen te kunnen innen, waarmee het alleen Hongarije (0,423 procent) voor zich moet laten.
1 op 800 is belastingambtenaar
Uit het rapport van de OESO blijkt dat de ongunstige Nederlandse situatie onder meer moet worden toegeschreven aan de relatief grote omvang van de Belastingdienst. In Nederland is ongeveer 1 belastingambtenaar werkzaam op 804 inwoners, zo wordt berekend. En om 1 euro aan belastingen op te halen, is ongeveer 1 cent voor de Belastingdienst zelf nodig, zo meldt het rapport. Dat is wel een behoorlijke verbetering overigens: in 2005 was de 'kostratio' voor de fiscus nog 1,36 procent.
Jacht op superrijken
Vrijdag meldde de Volkskrant naar aanleiding van het rapport al dat de Nederlandse fiscus er goed aan zou te doen meer aandacht te geven aan 'superrijken'. De Nederlandse Belastingdienst zou ook overwegen zo'n speciale afdeling op te richten voor zeer vermogende belastingplichtigen. Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst worden rijke belastingplichtigen oftewel Zeer Vermogende Personen 'niet als aparte doelgroep gezien'. 'Nog niet.' Slechts 17 landen hebben tot nog toe zo'n afzonderlijke afdeling voor superrijken (High Net Worth Individuals, HNWI's). Ondertussen groeide bijna nergens in Europa het aantal miljonairs harder dan in Nederland: een groei van 16,5 procent in 2013, tot 173 duizend.
Foto via Flickr.com