23 procent van de bedrijven met meer dan 1.000 werknemers heeft geen plan om te zorgen dat de tent blijft draaien bij een calamiteit.
Onder bedrijven met minder dan 10 werknemers is dit zelfs 79 procent, blijkt uit nieuw onderzoek van Siemens Nederland onder 461 managers, met name directeuren, operationeel managers en technisch gebouwenbeheerders. Opmerkelijk: de kleine bedrijven vinden zo'n rampenplan in meerderheid ook helemaal niet nodig, terwijl 60 procent van de grote bedrijven inziet dat ze wel eens meer zouden mogen doen om hun continuïteit te garanderen.
Ziekenhuizen
Dat laatste is niet zo gek, vindt Koen Bogers, divisiedirecteur Building Technologies bij het technologieconcern en opdrachtgever van het onderzoek. Hoewel commercieel niet van belangen vrij bij de uitkomsten, vindt hij het onderzoek toch echt reden tot zorg. "Continue beschikbaarheid is essentieel voor het goed kunnen functioneren van ziekenhuizen, datacenters, dienstverleners, industrie, onderwijs en defensie, om maar een paar voorbeelden te noemen. Daar zou je toch gedegen plannen voor mogen verwachten."
Behalve de luchtvaart
De conclusie van het onderzoek: hoe groter het bedrijf, hoe meer aandacht er is voor business continuity. Toch zijn er wel verschillen per branche. In de luchtvaart vinden ze meer aandacht voor het onderwerp nauwelijks nodig, waarschijnlijk omdat er al veel aandacht voor is. In de petrochemie vindt echter 80 procent meer aandacht voor het blijven draaien van de tent wel nodig, in de sectoren defensie en transport en logistiek vond zelfs niemand dat er niet méér aan continuïteitsmanagement hoeft te worden gedaan.
Klimaatbeheersing
Mogelijke gevaren worden door de respondenten niet alleen gezien in de IT-systemen, de brandveiligheid en de toegangsbeveiliging, maar opmerkelijk genoeg ook in iets als klimaatbeheersing. Bij bijvoorbeeld datacenters, operatiekamers en cleanrooms wordt dit als een groot risico gezien. Het meeste belang blijkt te worden gehecht aan bescherming van het productieproces. Bescherming van het imago speelt nauwelijks een rol, aldus de respondenten.
Topmanagement
De verantwoordelijkheid voor continuïteitsmanagement is bij 41 procent van de respondenten belegd bij het (top)management. Zo'n 8 procent van de organisaties legt die verantwoordelijkheid bij de lijn, 9 procent noemt de afdeling ICT, 9 procent kiest voor 'facilitair' als eindverantwoordelijke, en 14 procent van de organisaties heeft een specifieke functionaris, zoals een veiligheidsmanager in dienst.
1 miljoen
Bijna de helft van de respondenten moet het antwoord schuldig blijven op de vraag: 'Kunt u een inschatting geven van de kosten per dag van downtime voor uw organisatie?' Van de respondenten die het wel wisten, gaf 1 op de 5 aan dat 1 dag downtime meer dan 1 miljoen euro kost, met een uitschieter naar zelfs 80 miljoen schade voor 1 dag uitval. Bogers: "Ik stel vast dat business continuity leeft onder met name grotere bedrijven, maar dat lang niet iedereen volledig bekend is met hoe je het waarborgt, of wat de financiële of imago-gevolgen zijn van een verstoring van het werkproces." En voor wie het nog niet begrepen had, zijn organisatie wil daar iedereen natuurlijk gráág bij helpen.
Lees ook:
- Rampen zijn niet te genezen, wel te managen
- Manage de gevolgen van een ramp
-
Crisis? Doe dit niet!
-
'Catastrophist’ Gordon Woo over calamiteiten