Dat thuiswerken een besparing op reis- en filetijd oplevert behoeft weinig uitleg. Toch is thuiswerken binnen het mkb nog geen gemeengoed. De voornaamste redenen hiervoor zijn de overtuigingen dat investeringen hoog zijn en er nauwelijks sprake is van besparing door thuiswerken.
In de afgelopen jaren is echter het één en ander veranderd. Zo neemt de reistijd in de spits ieder jaar fors toe en laten ict-ontwikkelingen zien dat software voor flexibel werken juist voordeliger is geworden. Een nieuwe manier van werken met slimmere toepassingen maakt het mogelijk overal te werken en minder te reizen, de zogenoemde Digitale Mobiliteit. Dit betekent uiteindelijk winst voor ondernemer, medewerker en milieu.
Problemen
Uit onderzoek onder ondernemers en medewerkers het midden- en kleinbedrijf in de regio Amsterdam blijkt dat veel medewerkers grote voordelen zien in het flexibel werken, maar dat er nog weinig gebruik van wordt gemaakt. Redenen die door ondernemers worden genoemd zijn vooral problemen bij de technische realisatie en beperkte functionaliteit van de bestaande programmatuur. Om buiten kantoor te kunnen werken moeten medewerkers veilig en betrouwbaar toegang hebben tot email, agenda en belangrijke documenten. Bovendien moeten de meest recente versies van werkdocumenten altijd beschikbaar zijn. Medewerkers behouden ook behoefte aan persoonlijk contact als zij thuiswerken.
Goedkoper
Ontwikkelingen op het gebied van bedrijfssoftware laat een verschuiving zien van zelfstandig beheer door de ondernemer naar het aanbieden van complete oplossingen via het internet door leveranciers. Dit maakt state-of-the-art software oplossingen bereikbaar voor kleine ondernemers. De nieuwe kantooromgeving is altijd en overal beschikbaar via een internetbrowser. Bovendien zijn bedrijfsgegevens veiliger door beveiligde verbindingen en beschermde dataomgevingen. Daarnaast maken de relatief hoge kosten voor licenties en beheer plaats voor vast bedrag per gebruiker per maand. Met deze ontwikkeling wordt bedrijfssoftware dus aanzienlijk eenvoudiger en goedkoper in gebruik en beheer.
Plezier op het werk
Digitale Mobiliteit is een nieuwe manier van werken en meer dan techniek alleen. Het geeft ondernemers en medewerkers vrijheid en flexibiliteit door altijd en overal te kunnen werken. Daarbij horen ook moderne opvattingen over managen en ondersteunen. In een enquête geven ondernemers en medewerkers in de regio Amsterdam aan dat zij van mening zijn dat thuiswerken vooral een positieve invloed zal hebben op de effectiviteit en het plezier in het werk.
Pilot
MKB-Nederland en adviesbureau Boer & Croon hebben met subsidie van de Taskforce Mobiliteitsmanagement van het ministerie van Verkeer en Waterstaat een onderzoek opgezet waar zowel ondernemers als de politiek van kunnen profiteren. Dit project voorziet in het aansluiten van in totaal 10.000 medewerkers in het mkb in de regio Amsterdam op softwareoplossingen voor Digitale Mobiliteit. Ondernemers kunnen kosteloos gedurende enkele maanden software gebruiken die thuiswerken mogelijk maakt. Gedurende de pilotperiode krijgen ondernemers ondersteuning bij implementatie, gebruikersondersteuning en managementadvies. In de pilot wordt bij ondernemingen gemeten in hoeverre deze oplossingen het mobiliteitsgedrag beïnvloedt.