Hollanders zijn arrogant. Vinden de Belgen. En Belgen zijn bazenpoepers. Vinden de Hollanders. Hoe kan het dat de twee landen dan toch zo goed zaken met elkaar doen?
Waarom Belgen niet kunnen voetballen en Nederlanders nooit wereldkampioen worden
Over de moeizame samenwerking tussen Belgen en Nederlanders.
Evert van Wijk
(Lannoo Campus|Scriptum, 141 pagina’s)
Twee landen, beide zo klein, en toch met levensgrote verschillen. En dat moet de Nederlandse manager weten. Want de Hollander gaat nogal eens in de fout, zo stelt Evert van Wijk, die zowel in Nederland als in België actief is (geweest) als communicatieadviseur. Zo wil de Hollander nogal eens tijdens de lunch al zijn papieren op tafel leggen om onder het genot van een zalmforel de zaken te bespreken.
Lees ook:
De Belgen rukken opFout!
Zo werkt dat niet bij onze zuiderburen. Aan de lunch blijven de papieren in de tas. De lunch is ervoor om te kijken of het wederzijds klikt. Het is sowieso handig om bij een Belgische manager niet snel ter zake te komen. België is een contactland, geen contractland.
Van Dijk kan het weten. Hij heeft al talloze zakendiners gehad in Vlaanderen en is vaak genoeg op z’n bek gegaan om te weten wat wel en niet kan. Ondanks alle verschillen, zo geeft hij aan, kan een Nederlands-Belgische samenwerking wel degelijk vruchtbaar kan zijn. Zijn vrouw is immers Belgische en samen hebben ze drie kinderen. Zo zie je maar.
Eigenschappen bundelen
Wat blijkt? Juist in het verschil zit de kracht. De Belg en de Nederlander zijn zakelijk een perfecte aanvulling op elkaar. Hollanders kunnen een verhaal goed verpakken en verkopen, de Vlaming heeft daar moeite mee, maar kan juist goed luisteren. Op het gebied van communicatie vaak nog belangrijker. Belgen zijn keiharde werkers. Verzorgen hun zaken tot in de puntjes. Een Nederlander zal er makkelijker knoeiwerk afleveren, maar is weer bijzonder ondernemend. Broddelwerk is de eer van een Vlaming te na, maar het in de gaten houden van de grote lijnen en het risico gaat hem minder goed af. Daar komt de Noorderbuur dus om de hoek kijken, die ook nog eens een stap durft te nemen.
In potentie dus een perfecte match. Als de Belg en de Hollander de kunst tot samenwerken goed verstaan, ontstaat een veelzijdig, krachtig team. Maar om tot vruchtbare samenwerking te komen moet eerst wel flink worden aangepast. De verschillen zijn groot en de vooroordelen nog groter.
Wat vinden we van elkaar?
De 5 grootste ergernissen van Belgen over de Hollander:
1 Hij is arrogant
2 Hij is gierig
3 Hij is regelziek
4 Hij is formalistisch
5 Hij is lui
De 5 grootste ergernissen van Hollanders over Belgen:
1 Ze hebben geen lef
2 Ze zijn wantrouwend
3 Het zijn bazenpoepers (slijmerds)
4 Ze zijn niet commercieel
5 Ze doen aan vriendjespolitiek
Het grootste verschil tussen Hollanders en Belgen lijkt het verschil in benadering te zijn. De Hollander is direct, confronterend, to the point. Het is geen toeval dat wij Fortuyn, Verdonk en Wilders hebben of hadden. Mensen die zeggen waar het op staat. Hoe anders is de Belg. Die is bedachtzaam. Die loopt niet te koop met z’n mening, hij heeft zelfs meerdere meningen en hij komt op gezette tijden met de best passende op de proppen. Belgen zijn ook kampioen in politieke spelletjes en geënsceneerd lekken.
Het boek is volgens Dick Dresselhuis, algemeen directeur van de Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg en schrijver van het voorwoord, een absolute must voor zakenlui, politici en ambtenaren die grensoverschrijdende contacten onderhouden. En daar kan hij best gelijk in hebben. Zo legt Van Wijk handig uit dat in Nederland managers taken en bevoegdheden hebben, maar in België de meeste managers uitsluitend taken mogen uitvoeren. Voor budgettaire zaken is toestemming van de baas nodig. Of van de vrouw van de baas.
Het is ook goed om te weten dat Belgen even de tijd nodig hebben om u te vertrouwen. Het gezegde ‘Als een Nederlander je niet bedondert, is ie het vergeten’ zegt wat dat betreft alles. Conclusie: Nederlanders en Belgen kunnen uitstekend zaken doen – België is na Duitsland onze belangrijkste handelspartner – je moet alleen even weten hoe.
Rest de vraag: wat is het antwoord op de boektitel? Simpel. Nederlanders overschatten zichzelf en worden daarom nooit wereldkampioen. En Belgen kiezen te vaak voor veiligheid om ooit iets van betekenis te kunnen winnen. Het is alleen de vraag of Kim Clijsters en Justine Henin het hier mee eens zijn. Maar goed, die hebben dan ook geen verstand van voetbal.
MT neemt elke vrijdag een nieuw (management)boek onder de loep. Ook de eerdere recensies kunt nog eens teruglezen.