START 0-0
TUSSENSTAND 1-1
TUSSENSTAND 2-1
Die grote scoringsdrift zit de man inderdaad in de weg als het gaat om beleggen, is ook de mening van Rogier Timmer, directeur van Timmer Beleggingsonderwijs. “Ik kom nogal wat mensen tegen die beleggen en heb ook inzicht in hun portefeuilles. Ik zie dat vrouwen rustiger, op lange termijn en met beleid beleggen.” Mannen zijn over het algemeen speculatiever, ze willen scoren. In bepaalde gevallen is dat helemaal niet erg, zegt Timmer. “Daghandelaren proberen geld af te dwingen op dagniveau omdat ze willen scoren. Vrouwelijke daghandelaren kom je dan ook zelden tegen.” De beleggingstrainer kan zich vinden in de bedachtzamere stijl van vrouwen. “Met een speculatieve stijl red je het op den duur niet. De kortetermijnwinsten die daarmee worden gemaakt, verdwijnen vaak als sneeuw voor de zon door het nemen van te grote risico’s.”
Maar Timmer ziet een nog belangrijker verschil tussen beleggende mannen en vrouwen. Vrouwen zijn veel meer geneigd om geld uit hun beleggingsportefeuille op te nemen om van te leven. Ze gebruiken de winst voor vakantie, investeren in hun pensioen of doen er gewoon de boodschappen mee. Een goede eigenschap vindt Timmer, want dan doe je tenminste iets met de winst. Mannen willen hun portefeuille groot houden. Timmer: “Als de portefeuille groot is, zijn zij groot.”
TUSSENSTAND 3-1
Alex komt met harde cijfers. De beleggersbank doet in samenwerking met de Universiteit Maastricht al jaren onderzoek naar de rendementsverschillen tussen vrouwen en mannen. Uit hun meest recente onderzoek (een meting tussen september 2005 en september 2006) blijkt dat mannen gemiddeld 3,6 procent minder rendement halen dan vrouwen. Als de transactiekosten worden meegerekend loopt het verschil nog verder op,
in dat geval halen de mannen namelijk 7,2 procent minder rendement op hun beleggingen. Ondanks het feit dat mannen gemiddeld 30 procent vaker een transactie doen dan vrouwen, kan het verlies dus niet geheel worden toegeschreven aan deze kosten.
Mannen zouden het stukken beter doen als ze leren hun verlies te nemen, is de mening van Jim Tehupuring van de Alex Academy. De beleggingstrainer ziet zo’n drieduizend beleggers per jaar en spreekt uit ervaring. “Als iemand een aandeel koopt van 20 euro en de koers zakt naar 18, moet je verkopen. Mannen doen dat niet, ze wachten tot de koers nog verder zakt naar 16 euro en dan verkopen ze nog niet. Ze denken: ‘Iedereen heeft ongelijk behalve ik’, totdat het aandeel naar 12,50 euro is gezakt. Vrouwen hadden in zo’n geval hun aandeel bij 18 euro al verkocht. Zij kunnen veel makkelijker accepteren dat ze een fout hebben gemaakt. Mannen zijn daar te macho voor.”
Tehupuring heeft nog een voorbeeld. Ooit had hij een vrouw op de training
die aandelen TNT had gekocht voor
27 euro. Benieuwd naar haar strategie, vroeg hij wanneer ze zou gaan verkopen. Tehupuring kreeg een antwoord dat hij nog niet eerder had gehoord. “Als het aandeel naar 26 euro zakt”, reageerde de vrouw. Tekenend voor de beleggersmentaliteit van vrouwen volgens de beleggingstrainer. “Een man zou naar alle waarschijnlijkheid hebben gezegd dat hij zou verkopen bij 35 euro: hij focust op de winst, terwijl vrouwen focussen op het behoud van geld. Ze willen voorkomen dat ze te veel verliezen, met andere woorden: ze hebben de discipline om te doen wat ze met zichzelf hadden afgesproken.”
Mannen, zegt ook Tehupuring, kunnen slecht tegen hun verlies. Ze willen per se winnen en lukt dat niet, dan halen ze allerlei fratsen uit om hun verliezen goed te maken. Ze speculeren meer dan ze beleggen en dat maakt ze goede handelaren. Tehupuring: “Daar zijn mannen weer beter in want dan is wiskundig inzicht en precies weten wat je positie is belangrijk. Als je handelt, is het succes afhankelijk van het rekenwerk.”
Toch mag ook de tegenwerping van de mannelijke belegger dat hij speculeert en niet belegt, geen serieus argument genoemd worden. Volgens Tehupuring zijn er veel meer beleggers dan handelaren. “Van de 95.000 klanten die Alex heeft, zijn er misschien 2000 handelaar. Echt, er zijn maar heel weinig mensen die dag in dag uit achter hun scherm zitten om de laatste koersberichten bij te houden in de hoop binnen tien minuten winst te maken.”
TUSSENSTAND 4-1
“Als ik beleg, bedenk ik goed waar ik heen wil met mijn geld,” zegt actieve belegger Carolien Vos. “Mannen denken sneller in termen rijk, rijker, rijkst. Ze schieten in een turbopositie zodra ze een kansje
ruiken. Snel erin en snel eruit. Terwijl ik van mening ben dat als je rijk wilt worden met beleggen, je niet moet gaan gokken met je aandelen. Gokken doe je in het
casino.”
Maar ook Vos wil, net als Hanneke Ketellapper-Veringa per se niet beweren dat vrouwen betere beleggers zijn. En dat is opvallend: de enige twee experts die hierover geen uitspraak willen doen, zijn vrouw. Tekenend voor de inborst van de man? Wellicht, zeg Vos. “Ik loop ook niet op feestjes te snoeven hoe goed mijn aandelen het doen, terwijl je mannen wel vaak hoort opscheppen. Die bewijsdrang, ja, dat is toch wel een verschil. Misschien komt het omdat wij van oorsprong geen jagers zijn. We hoeven onszelf niet op de borst te kloppen.”
EINDSTAND 5-2