De helft van de organisaties weet niet welke kennis de komende jaren nodig is. Dit ondanks het besef dat het kennis- en ervaringsniveau van werknemers in toenemende mate het toekomstig succes van organisaties bepaalt.
De economische crisis heeft organisaties flexibeler gemaakt. De directie is daarbij degene die het beleid rondom flexibilisering bepaalt, hr heeft slechts een adviserende rol hierin. Dat blijkt uit een recent onderzoek door Yacht naar de wendbare organisatie onder HR managers en HR directies.
Geen beleid
Hoewel de meeste bedrijven zich wel bewust zijn van het feit dat kennis voor de toekomst van een bedrijf enorm belangrijk is, geeft de helft aan geen idee te hebben welke kennis daarvoor nodig is. Ook ziet een derde van de ondervraagden schaarste niet als key issue. Tot slot heeft de helft ook nog geen strategisch hr-beleid opgesteld om de doelstellingen te kunnen halen. Bedrijven die wel een dergelijk beleid hebben liggen, zitten vooral in conjunctuurgevoelige sectoren als industrie en zakelijke dienstverlening.
Flexibele schil
Driekwart geeft aan dat bestaande hr-instrumenten niet aansluiten bij toekomstige behoefte. Meer dan de helft heeft de instrumenten nog niet aangepast. Verder heeft de helft van de ondervraagden nog geen concrete acties ondernomen de organisatie flexibeler te maken. Waar dat wel gebeurt wordt vooral de flexibele schil verhoogd, flexibele werktijden ingevoerd en is thuiswerken mogelijk gemaakt. Sporadisch wordt genoemd: ontwikkelen personeel voor betere doorstroom, stimuleren multi inzetbaarheid en het ontwikkelen visie op flexibiliteit.