NV’s die nog steeds geleid worden door hun oorspronkelijke oprichter doen het beter op de aandelenbeurzen dan anderen. Zij presteerden tussen 1993 en 2002 gemiddeld 8,3 procent beter dan hun concurrenten.
Dit blijkt uit onderzoek van Rudiger Fahlenbrach, hoogleraar aan het Fisher College of Business, onderdeel van de Universiteit van Ohio. Hij bestudeerde 2.237 grote Amerikaanse bedrijven (onder andere Berkshire Hathaway, Dell, Microsoft en Toys ‘R’ Us) en vergeleek de elf procent daarvan die geleid werden door hun oprichter met de rest.
Ondernemers die een bedrijf gestart zijn en dit dankzij jarenlang hard werken hebben zien groeien, beschouwen dit vaak als hun levenswerk, zegt Fahlenbach. Ze benaderen de onderneming dan ook anders dan ieder ander zou kunnen en dat zie je terug in de manier waarop de onderneming gewaardeerd wordt. Zelfs als allerlei andere factoren die het resultaat kunnen beïnvloeden (zoals branche, grootte en levensduur van de onderneming) in ogenschouw worden genomen, presteren deze ondernemingen beter.
Uit het onderzoek kwamen een paar belangrijke verschillen naar voren tussen bedrijven met de oprichter aan het roer en anderen die het (beurs)succes van de eerste groep kunnen verklaren. Eén daarvan is dat bedrijven geleid door hun oprichter meer investeren, vooral in research & development. Volgens Fahlenbach komt dit omdat deze ondernemingen vooral gefocust zijn op innovaties die de sterke kanten van het bedrijf benadrukken en ontwikkelen. Dit in tegenstelling tot de ‘groeien-ten-koste-van-alles’-mentaliteit van veel andere bedrijven. Ceo’s die alleen maar bezig zijn met uitbreiding, verliezen vaak het overzicht en eindigen met een bedrijf dat niet effectief geleid kan worden.
(ManagersOnline.nl)