Hoe vrouwvriendelijk is PGGM? Valt een PGGM-carrière te combineren met een gezin? Is deze werkgever flexibel genoeg om rekening te houden met alledaagse calamiteiten thuis? Zoals een partner die door zijn rug is gegaan? Een kind dat veertig graden koorts heeft? Een HR-ketel die het heeft begeven of een auto die niet wil starten?
Ja, is het volmondige antwoord van vijf PGMM-vrouwen. Allemaal managers die een veeleisende functie combineren met een gezin. Ze hebben hun eigen keuzes gemaakt en de oplossingen gevonden waar zij zich zelf prettig bij voelen. Want daar gaat het om bij PGGM: het zoeken en vinden van de juiste balans.
PGGM is vooral een mensvriendelijk bedrijf, vinden de dames. Er heerst een cultuur waarbij vrouwen en mannen goed gedijen. De faciliteiten die PGGM medewerkers biedt, dragen hier uiteraard aan bij. Medewerkers kunnen thuiswerken met een laptop van de zaak of ze ontvangen een vergoeding voor een pc. Mannen en vrouwen kunnen parttime werken en thuiswerkdagen inplannen. Het bedrijf heeft zelfs een kinderdagverblijf op het terrein, waar moeders hun baby's mogen voeden onder werktijd. Tegelijkertijd gaat PGGM er wel vanuit medewerkers hun resultaten halen en zelfstandig hun werk indelen. Na negen uur ‘s avonds gaan de PGGM'ers massaal weer online.
Gevoel voor evenwicht
Met een vrouw in de Raad van Bestuur geeft PGGM sowieso een goed voorbeeld als werkgever. Else Bos heeft drie kinderen en is bij PGGM verantwoordelijk voor het beleggingsbedrijf. Zij vindt dat er bij PGGM een gevoel voor evenwicht bestaat. Zelf heeft ze gekozen voor een zware, fulltime baan. "Als je zo'n positie ambieert, moet je er helemaal voor gaan. Dan moet je keuzes maken en bijvoorbeeld thuis ook dingen kunnen loslaten. Ik kan dit doen, omdat ik een echtgenoot heb die thuis juist oppakt waar ik loslaat. Ook probeer ik mijn gezin een beetje te betrekken bij mijn werk. Zoals laatst, toen mijn 16-jarige dochter mee was naar een leuk congres met een optreden van Marco Borsato na afloop."
Loslaten is inderdaad een kunst, beaamt Jacintha van Erp-Albada Jelgersma. Als manager bij de Marktorganisatie werkt zij fulltime en is ze op woensdagmiddag bij haar twee kinderen. "Vaak zit ik ‘s avonds laat nog mijn e-mail te checken. Maar deze vakantie heb ik voor het eerst mijn telefoon uitgeschakeld en ik moet zeggen dat het veel rust geeft." Zij stelt vast dat bij PGGM aardig wat vrouwen een managementfunctie vervullen. "Je hoeft hier geen bitch te zijn om verder te komen. Zoals je ziet aan de PGGM-vrouwen, kun je hier jezelf zijn en als ambitieuze, vrouwelijke vrouw ver komen."
Zorg en aandacht voor mensen
Nachtelijk inloggen doet Anneloes Schulte, hoofd HR, zelden. Ze werkt liever een uur langer door dan dat ze thuis nog wat doet. "Dan wil ik er zijn voor de verhalen van onze vier kinderen." PGGM heeft geen echt ‘vrouwen'-beleid, vertelt ze. "Veel belangrijker is dat we een cultuur hebben die mannen en vrouwen prettig vinden. Er is hier echt zorg en aandacht voor mensen. Tegelijkertijd kijkt niemand ervan op als je op zondagmiddag zit te werken. Of als je zelf je kinderen naar school brengt. Of onverwacht een keer naar huis moet als een kind ziek is. Mannelijke directeuren hebben soms ook thuiswerkdagen of brengen op vaste dagen hun kinderen naar de crèche."
Voor de keuze van Chris Ypma, hoofd Communicatie, om haar dochtertje vijf dagen te laten opvangen, bestaat binnen PGGM alle begrip. "Het is prettig om te merken dat je hier de ruimte krijgt om te doen wat je zelf het beste vindt." Zelf is ze relatief veel aanwezig op kantoor. "Ik werk hier nog niet zo lang en ben bezig met het opbouwen van een team. Dan is het belangrijk dat je er echt bent voor je mensen. Mijn medewerkers werken trouwens wel deels thuis. Ik stuur niet op aanwezigheid, maar op output. Het gaat erom dat je je werk goed doet: hoe, wanneer en waar maakt mij niet uit. Met goed opgeleide professionals kun je dit soort afspraken goed maken."
Opmerkingen op het schoolplein
Op het schoolplein maken andere moeders wel eens opmerkingen over de vierdaagse werkweek van Nicole Brunner, manager Facility Services, maar collega's doen dat niet. Ze waardeert de flexibiliteit van PGGM, maar wijst ook op de andere kant van de medaille: "Als jij maximaal twee dagen wilt werken, zul je geen directeur worden. Maar je hoeft hier ook geen tachtigurige werkweken te maken om hogerop te komen. Die balans is belangrijk. Juist daarom is PGGM zo'n aantrekkelijke werkgever. En niet alleen voor vrouwen."
Uw branche: financiële dienstverlening
Uw website: www.pggm.nl/werkenbij
Aantal werknemers: 999 medewerkers waarvan 452 vrouwen
PGGM in Zeist is een financiële dienstverlener van formaat in de sector zorg en welzijn. We beheren de pensioenen van meer dan twee miljoen klanten en beleggen ruim 81 miljard euro wereldwijd. En dan hebben we ook nog de nodige aanvullende producten. Typisch een organisatie waar ambitieuze mensen zich kunnen uitleven: op het gebied van ICT, pensioenen, consultancy, verzekeringen of beleggingen. Bij ons kun je carrière maken op het snijvlak van zakelijk en maatschappelijk belang. Inclusief een fraai pakket arbeidsvoorwaarden en een prettige balans tussen werk en privé.