‘We hoeven het allang niet meer voor het geld te doen. Het is een feest om dat pand binnen te lopen, het is een feest om met klanten te mogen sparren. We doen het niet voor het geld,’ Bas van der Veldt, CEO van AFAS omschrijft in een interview met Marketingfacts zijn werk als een hobby.
Willem-Alexander
Al vanaf zijn 19e werkt Van der Veldt bij Afas, het bedrijf dat mede door zijn vader is opgericht. Op zijn 31e neemt hij het CEO-stokje van zijn vader over. ‘Ik heb het weleens vergeleken met het verhaal van Willem-Alexander. Wat ik me dan voorstel, de eerste dag dat je koning bent: de wekker gaat, je staat op, geeft Maxima een kus. Zelf ben je totaal niet veranderd, maar de hele wereld behandelt jou anders. Hoe ga je daarmee om?’ zegt hij erover in een interview met MT.
Van der Veldt studeert Bedrijfsinformatie-systemen aan de Universiteit van Amsterdam. Bij AFAS begint hij als productmanager en ontwikkelt hij zich al snel tot directeur productdevelopment, waarbij hij verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van alle profit-producten.
Succesverhaal
Afas is een ongekend succesverhaal. Sinds het aantreden van Van der Veldt in 2009 is de omzet verzevenvoudigd. De marge is een dikke veertig procent. Vorig jaar behaalde Afas een nettowinst van 43,6 miljoen op een omzet van 121,4 miljoen euro. De omzet groeide in 2017 met 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
Die cijfers komen van een sterke groei in het aantal nieuwe klanten. Van der Veldt gelooft namelijk niet in beknibbelen. Zo sponsort het bedrijf een circustheater, een muziekzaal en een voetbalclub en stopt het bedrijf 4 procent van de winst in goede doelen. ‘Er zit niemand bij ons die zich afvraagt: “Hé, maar dat kost geld! Moeten we daar misschien eens mee stoppen?” Op het moment dat je gaat bezuinigen op je klanten, op je medewerkers en daar geen liefde meer in stopt, dan is dat het begin van uiteindelijk een einde. Dat willen wij niet’, zo zegt hij in hetzelfde interview met Marketingfacts.
Secretaresses
Toch wordt er wel op andere punten bezuinigd. Zo heeft het bedrijf geen directiesecretaresses, office managers, management assistentes of PA’s. ‘Ik zou helemaal niet weten wat een secretaresse bij AFAS zou kunnen doen. De toegevoegde waarde van een secretaresse zie ik niet en ik heb nooit het gevoel gehad er één nodig te hebben. Iedereen hier maakt zelf zijn afspraken, leest en schrijft zelf e-mails en beantwoordt zelf de telefoon,’ legt Van der Veldt uit op de site van het bedrijf.
De reden dat Afas de prestigieuze prijs won, was volgens de organisatie omdat Afas Software winst teruggeeft in een stichting voor goede doelen. De Koning Willem I Stichting reikt sinds 1958 elke twee jaar prijzen uit om goed ondernemerschap te bekronen.