Leidinggevenden vinden het moeilijk om psychische klachten en verzuim daardoor bij hun werknemers te herkennen en bespreekbaar te maken. Ze zijn te afwachtend en spreken hun medewerkers niet aan op de problemen. De houding van de baas is belangrijk bij het voorkomen van langdurig verzuim.
Dat blijkt uit onderzoek van TNO in samenwerking met de commissie Het Werkend Perspectief. Deze partijen hebben een leidraad ontwikkeld waarin taken en verantwoordelijkheden van de werknemer, werkgever en Arbo-dienst stapsgewijs beschreven zijn.
Voor de (psychisch) zieke is het van groot belang is structureel contact te hebben met het werk Dit contact is van groot belang voor herstel en werkhervatting. Voorwaarde is dan wel dat dit contact er vanaf de eerste dag is. Gebeurt dat niet, dan fungeren de klachten vaak als glijbaan naar arbeidsongeschiktheid. Veel werkgevers denken nu dat rust een goede remedie is. Psychische klachten gaan echter niet over door inactiviteit en afwachten.
De commissie Het Werkend Perspectief is ingesteld door de ministeries van SZW en VWS en heeft tot taak de arbeidsintegratie en reïntegratie van mensen met een handicap, chronische ziekte en psychische aandoeningen te stimuleren. De commissie wil zo het ziekteverzuim en de WAO-instroom terugdringen. De leidraad is te downloaden via www.werkendperspectief.nl. (NG)