Nederland is een kenniseconomie. Maar hebben bedrijven behoefte aan kennismigranten volgens de verschillende politieke partijen. En zo ja, hoe trekken we die dan naar Nederland?
De partijen die een selectief toelatingsbeleid voor arbeidsmigranten willen, zeggen hierover:
CDA: selecteren op behoefte
Er mogen alleen arbeidsmigranten worden toegelaten waar in Nederland behoefte aan is. Er moet een duidelijke koppeling zijn tussen immigratiebeleid en sociale zekerheid. Voor arbeidsmigranten is het verblijfsrecht verbonden aan het doel om hier te werken. Bij beroep op de bijstand wordt het verblijfsrecht beëindigd, behalve bij vluchtelingen. Ook bij arbeidsmigratie binnen Europa wordt de mogelijkheid om binnen vijf jaar het verblijfsrecht te beëindigen bij een beroep op bijstand beter benut.
PvdA: selectief toelatingsbeleid
Er moet een selectief toelatingsbeleid zijn voor arbeidsmigranten. De situatie van de Nederlandse arbeidsmarkt, nu en in de nabije toekomst, is het uitgangspunt. Arbeidsmigranten bouwen pas na verloop van tijd recht op sociale zekerheid op.
D66: Blue Card systeem
Op termijn komen we mensen tekort. Daarbij past een selectief immigratiebeleid. Korte uitwisseling van werknemers van buiten de EU ten bate van scholing is onnodig problematisch. Expats lopen bij het verlengen van hun contract of het veranderen van baan binnen Nederland onnodig risico op het verliezen van een verblijfsvergunning. Geschoolde Chinezen moeten onnodig lang op een visum wachten. Een volwaardig Europees Blue Card systeem (naar het Amerikaanse green card systeem) moet snel worden ingevoerd.
Partijen die geen selectief toelatingsbeleid voor arbeidsmigranten willen, zeggen daarover:
SP: goede voorwaarden arbeidsmigranten
Arbeidsmigratie uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie en daarbuiten moet beter worden geregeld. Werkgevers kunnen geen beroep doen op buitenlandse arbeidskrachten als er geen garanties zijn voor het uitbetalen van gelijk loon voor gelijk werk en voor fatsoenlijke huisvesting van arbeidsmigranten.
VVD: kennismigranten aantrekken
Kansarme immigranten moeten worden geweerd en hoogopgeleide kennismigranten juist worden aangetrokken. Voor kennismigranten moeten de procedures worden versoepeld. Het aantrekkelijker maken van Nederland voor kenniswerkers en talent versterkt onze economie. Bedrijven en kennisinstellingen moeten (top)talent met een minimum aan bureaucratie naar Nederland kunnen halen. Vergunningen voor deze kennismigranten moeten sneller worden toegekend.
GroenLinks: Europees beleid
Arbeidsmigranten die een bijdrage leveren aan onze economie moeten eenvoudiger een tijdelijke vergunning kunnen krijgen om hier te werken en te studeren. Er moet een gezamenlijk Europees beleid komen voor arbeidsmigratie. Arbeidsmigranten uit landen van de Europese Unie staat het vrij om in Nederland te werken.
ChristenUnie: meer maatwerk
De dreigende tekorten op de arbeidsmarkt zijn zorgwekkend. Daarom moet de gerichte toepassing van kennis verbeterd worden. Onder andere door de regeling voor kennismigranten te flexibiliseren om meer maatwerk te kunnen leveren. Wel komt er voor arbeidsmigranten een hogere drempel om recht te krijgen op WW. En de kennismigrantenregeling, waarbij kenniswerkers een fiscaal voordeel krijgen, wordt beperkt van 10 naar 5 jaar.
PVV: arbeidsmigratie stoppen
Arbeidsmigratie is altijd tijdelijk. Einde contract is einde verblijf. Immigranten moeten 10 jaar in Nederland hebben gewoond en gewerkt om aanspraak te kunnen maken op de voorzieningen van de verzorgingsstaat. Verder moet de arbeidsmigratie worden gestopt, want het zorgt voor verlies van banen (vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt), nieuwe integratieproblematiek en enorme kosten voor de sociale zekerheid.
-
Bekijk alle voor u relevante stellingen in het verkiezingsoverzicht voor managers 2010. Uitgebreide informatie over de verschillende thema's vindt u hier:
Ook interessant: het boek "Staat, markt en migrant".