Na een onafhankelijk onderzoek door Apple bij de Taiwanese leverancier Foxconn, gaat het elektronicaconcern nu toch de arbeidsomstandigheden verbeteren. De condities in de Chinese fabrieken, waar onder meer de iPhone en de iPad worden gemaakt, zijn flink onder de maat.
Bij onafhankelijke inspecties van de Fair Labor Association (FLA) bij Foxconn kwamen talrijke illegale praktijken naar boven. Apple had de FLA zelf om het onderzoek gevraagd na aanhoudende berichten over de slechte omstandigheden. Tijdens het onderzoek werden drie Foxconnfabrieken bezocht en meer dan 35.000 werknemers geobserveerd.
De FLA-inspecteurs ontdekten minstens vijftig inbreuken op de Chinese wetgeving. Uit hun rapport blijkt dat werknemers van het bedrijf soms 7 dagen achtereen werken zonder een vrije dag en stelselmatig werkweken van 60 uur draaien. Ook wordt overwerk amper vergoed en heeft bijna de helft van de 35.000 ondervraagde werknemers wel eens een ongeluk op de werkvloer meegemaakt. Het enige lichtpuntje in het onderzoek is dat er geen sprake is van kinderarbeid.
Korter werken, meer loon
Foxconn heeft in reactie nu toegezegd meer salaris te gaan betalen en kortere werktijden in te voeren: werknemers zullen straks hetzelfde ontvangen voor een werkweek van 49 uur in plaats van 60 uur. Ook wordt overwerk vergoed en worden betere veiligheidsmaatregelen genomen. Tienduizenden nieuwe mensen zullen worden aangenomen om het arbeidstekort op te vangen dat hierdoor zal ontstaan. Bij de elektronicaleverancier werken nu al ruim 1,2 miljoen mensen, die ook elektronica maken voor Microsoft, Acer, Cisco, HP, Dell, Sony, Nokia en Intel.
De FLA is blij met de aangekondigde stappen van Apple en Foxconn. De FLA verwacht dat andere Chinese leveranciers nu niet achter kunnen blijven en de arbeidsomstandigheden ook zullen verbeteren. "Het zijn de twee grootste spelers in de sector, en aangezien zij deze veranderingen doorvoeren, zullen Chinese arbeiders massaal toestromen bij Foxconn. Dat legt de lat hoger voor de rest van de sector’, zegt Auret van Heerden, topman van de FLA tegen persbureau Reuters.
This American Life
Twee weken geleden werd het nieuws over de slechte arbeidsomstandigheden overigens nog ontkracht toen het radiostation This American Life een uitzending van de Amerikaanse stand-up comedian en journalist Mike Daisey gedeeltelijk retificeerde. Daisey verhaalde vorig jaar tijdens een theatertour door de VS over de erbarmelijke omstandigheden die hij zou hebben aanschouwd in de fabrieken van Foxconn. Maar nadat een correspondent van het radiostation de tolk van Daisey opzocht, die het verhaal grotendeels had weersproken, bleek dat Daisey het grotendeels uit zijn duim had gezogen.
Niettemin berichtte ook de New York Times begin dit jaar al over de harde en gevaarlijke omstandigheden in de fabrieken waar Apple-producten worden gefabriceerd. Een serie zelfmoorden door fabrieksarbeiders was voor veel Amerikaanse media de aanleiding om aandacht te besteden aan het probleem in de Foxconn-fabrieken.
Reportage New York Times over Foxconn
Apple-baas Tim Cook op bezoek in China
De timing van het rapport is overigens uitstekend, Apple-ceo Tim Cook bezoekt deze dagen de vestigingen in China. De Chinese vice premier Li Keqiang zei in een ontmoeting met de Apple-baas dat multinationals meer aandacht moeten besteden aan de arbeidsomstandigheden van werknemers in China en betere ontwikkelingsmogelijkheden moeten bieden.