Autochtonen en allochtonen worden hetzelfde beoordeeld tijdens een anonieme sollicitatieprocedure. Het aannamebeleid van uitzendbureau Manpower is tijdens een proef met anoniem solliciteren hetzelfde gebleven.
Het uitzendbureau heeft een half jaar lang sollicitaties via internet voor de functie van consultant of vestigingsmanager dubbel laten beoordelen. Voor de ene lezer waren naam, geslacht, leeftijd, geboorteplaats en huwelijkse staat 'onzichtbaar' gemaakt en voor de ander niet. Veel verschillen kwamen daar niet in naar boven. Wel werden werkzoekenden met een niet-westerse achtergrond vaker afgewezen wegens te weinig ervaring voor de functie in kwestie.
Redenen
Het uitzendbureau kondigde vorig jaar juni aan anoniem solliciteren uit te proberen, omdat uit onderzoek bleek dat bijna acht op de tien werkzoekenden geloven dat het helpt iedereen een eerlijker kans te bieden op een baan. Algemeen directeur Hans Leentjes gaf destijds op mt.nl twee redenen waarom Manpower voor dit initiatief koos: "Ten eerste willen we bekijken of het werkt. Daarnaast willen we aan allochtonen laten zien dat we dit serieus oppakken. Het is ook een goede test voor Manpower. We komen te weten of allochtonen ons weten te vinden en andersom; weten wij de allochtonen te vinden?"
Afgewezen
Heleen Prakke, directeur HR van Manpower: "Behalve het resultaat over anoniem solliciteren was het opvallend dat kandidaten met een niet-westerse achtergrond vaker dan anderen op meer dan één grond werden afgewezen (47%). Dus bijvoorbeeld zowel op onvoldoende commerciële ervaring als op aansluiting met de functie. Voor kandidaten met een Nederlandse achtergrond gold dat voor 26%, voor de cv's met een westerse culturele achtergrond betrof het 26%.
Aannamebeleid
Volgens een woordvoerster van Manpower lijkt het alsof de niet-westerse kandidaten gemiddeld een jongere leeftijd hadden en daardoor misschien vaker te weinig ervaring hadden. Hoe groot het verschil in leeftijd was kon de zegsvrouw niet zeggen. Er is volgens haar ook niet onderzocht wat het effect van anoniem solliciteren is op het aannamebeleid ten aanzien van de andere persoonskenmerken, zoals leeftijd en geslacht.
Doelstelling
Volgens het uitzendbureau heeft het geen zin met anoniem solliciteren door te gaan, omdat het geen effect heeft. Wel wordt het diversiteitbeleid van Manpower voortgezet. Manpower heeft twintig van de sollicitanten uit de proef aangenomen; een persoon met een niet-westerse achtergrond en negentien Nederlanders. Aan het project hingen geen doelstellingen van het minimaal aantal allochtonen die afgelopen jaar bij het uitzendbureau in dienst moesten treden.
Meer over dit onderwerp:
"Weer een fabel de wereld uit"
Anoniem solliciteren veroorzaakt ruzie