Het lijkt nu al een utopie dat de kloof tussen politiek Den Haag en de burgers in het land door Balkenende IV kan worden gedicht.
Balkenende, Bos en Rouvoet hadden er de mond van vol; het nieuwe kabinet moest slagvaardiger worden. Een kernkabinet van zes ministers, zoals Bos beoogde, zat er niet in, maar minder dan zestien bewindslieden behoorde zeker tot de mogelijkheden. Een prachtig voornemen. Maar op het bordes werd de koningin keurig omringd door een zestienkoppige ministersploeg. Den Haag kent zo zijn eigen logica.
En wat te denken van een bericht in de Telegraaf van 21 februari over de aangekondigde aanstelling van een extra, veertiende secretaris-generaal? Onderleiding van deze ambtenaar moet de rijksoverheid grootschalig gaan afslaken. Zoals bekend wil het nieuwe kabinet 750 miljoen euro gaan besparen door 15.000 ambtenaren te ontslaan. Let wel: hiervoor is dus een extra topambtenaar, met ongetwijfeld een uitgebreide eigen staf, aangesteld. Den Haag kent zo zijn eigen logica.
Maar deze logica gaat er niet in bij de burger, of zoals het in Haags jargon zo mooi heet: de gewone man. Dit blijkt uit het merendeel van de reacties op de website van de Telegraaf, naar aanleiding van bovengenoemd bericht. Een kleine greep: “Het geld, van de burger, kan weer niet op”, “het kerstboompje wordt alweer aardig opgetuigd en “joepie, nog eentje erbij die uit de staatsruif vreet”.
Nu zal ik hier niet beweren dat de lezers van dit dagblad het gelijk aan hun zijde hebben, maar hun reacties geven wél een idee over hoe de Nederlandse burgers nog altijd tegen politiek Den Haag aankijken. En nu wil het nieuwe kabinet de komende maanden juist met diezelfde burgers het gesprek aangaan om draagvlak te creëren voor het te voeren beleid. Volgens mij hebben ze eerst iets uit te leggen.