De business uit het nieuws van nu: ABN Amro wil naar Azië, Schiphol wil Aziaten hierheen halen en ook Volvo-ceo met ziekteverlof.
1. ABN Amro wil naar Azië, Schiphol wil Aziaten hierheen halen
Zowel ABN Amro als Schiphol lijken te willen groeien dankzij Azië. ABN Amro heeft er grote uitbreidingsplannen, zo vertelde Maaike Steinebach, hoofd van de energie, grondstoffen en transportactiviteiten van de bank in Azië tegen de South China Morning Post in Hong Kong. De komende vijf jaar moet Azië voor 20% tot 30% van de omzet gaan zorgen, terwijl dat percentage nu nog op 10% ligt. De groei moet komen uit steden als Hong Kong en Singapore, binnen de markten private banking, effecten clearing, financiering van energie en grondstoffen en de financiering van diamanten en juwelen. Ondertussen hoopt Schiphol juist Aziaten naar Nederland te halen. De luchthaven hoopt dat techbedrijven en farmaceuten hun vrachtjes via Schiphol willen laten vervoeren. Daarvoor heeft het een stuurgroep opgericht.
2. Hema en Zeeman breiden juist uit in Frankrijk
In Azië mag dan voor veel bedrijven de toekomst liggen, dat weerhoudt sommigen er niet van om dichter bij huis uit te gaan breiden. Zo zouden Hema en Zeeman volgens een Franse vakwebsite voor de detailhandel verder willen groeien in Frankrijk. Zeeman heeft daar al 242 verkooppunten waar het de hippe t-shirts kan tentoon stellen, terwijl Hema er al tien verkooppunten heeft.
3. Ook Volvo-ceo met ziekteverlof
Ton Buchner, de ceo van AkzoNobel, is niet de enige topman die op dit moment ziek thuis zit. Dit weekend werd bekend gemaakt dat Stefan Jacoby, de topman van Volvo Cars, een lichte beroerte heeft gehad. Hij moet ongeveer een maand bijkomen. "Ik focus op rusten en revalidatie, zodat ik zo snel mogelijk terug kan komen. Ik sta echter in voortdurend contact met het management van Volvo", zo laat Jacoby weten in een statement. Ja ja, die ceo's bij grote bedrijven, het zijn net mensen.
4. Gestage groei bij online webwinkels
Dat internet gaat nog eens heel groot worden. Ook in de eerste helft van 2012 is de omzet door online verkoop weer gestegen, zo blijkt uit de Thuiswinkel Markt Monitor 2012-1. De totale omzet bij webwinkels groeide met negen procent ten opzichte van de zelfde periode in 2011, aldus het onderzoek, dat trouwens werd gesponsord door pakjesbezorger PostNL. In de eerste helft van 2012 hebben consumenten gemiddeld bijna vijf keer een online aankoop gedaan (+7%), terwijl een gemiddelde bestelling met een prijs van 110 euro wel wat kleiner was dan voorheen (-5%). Ondertussen offline: volggens MKB-voorman Hans Biesheuvel staat de helft van de winkeliers op de rand van een faillissement.
5. Advent wil Mediq, Philips sluit overeenkomst met Isala-klinieken
Advent heeft bekend gemaakt dat het medisch toeleverancier Mediq wil kopen. De investeringsmaatschappij biedt 13,25 euro per aandeel, een premie van 50 procent op de slotkoers van afgelopen week. Eerder deze maand werd bekend dat Mediq moet reorganiseren als gevolg van een verslechterd marktklimaat. Ander zorgnieuws: Philips Healthcare tekent vandaag een overeenkomst met de Isala-klinieken, zo schrijft De Telegraaf. Het gaat om een contract van 60 miljoen euro, in ruil daarvoor levert Philips nieuwe apparatuur voor de ziekenhuizen. En daar is ie dan: de knuppel voor het hoenderhok: de Sociaal Economische Raad zegt in een nieuw advies dat ouderen en anderen die langdurige zorg nodig hebben, daar zelf meer aan moeten bijdragen.
6. Bedrijven in problemen door bankgarantie
Exporterende bedrijven in Nederland krijgen volgens Bernard Wientjes (VNO-NCW) in toenemende mate problemen met de vraag om bankgaranties. Vaak gaat het bankkrediet al helemaal op aan garanties die worden geeisd van afnemers van producten. Afnemers stellen deze eis om zekerheid te hebben dat hun geld niet verdwijnt in het geval van een bankroet. Volgens Wientjes heeft minister Jan Kees de Jager toegezegd op korte termijn te reageren.
7. Rellen bij Foxconn
Foxconn, het bedrijf waar onder andere de nieuwe iPhone van Apple wordt gemaakt, heeft een fabriek gesloten nadat er rellen waren uitgebroken tussen 2000 werknemers. Geen klein relletje, dus. Een persoon zou zijn geslagen door een beveiliger, waarna andere medewerkers in opstand kwamen. Zeker 40 personen raakten gewond bij de rellen, zo heeft het bedrijf inmiddels bevestigd.
8. Michiel Mol & vader cashen op Lost Boys
Het Franse Publicis biedt 416 miljoen euro voor LBi. Een koopje, zeggen analisten, maar de kans is klein dat iemand anders met een beter bod komt, want LBi stond al een tijdje in de verkoop. Michiel Mol, medeoprichter van Lost Boys, dat later opging in LBi, profiteert van de verkoop: hij heeft samen met zijn vader een belang van 15 procent in het bedrijf. Ook investeerders Carlyle Group, Janivo en Cyrte – dat het vermogen van John de Mol beheert – profiteren van de verkoop. Michiel Mol, die in 2011 wegging bij LBi, heeft zijn oud-collega's al uitgenodigd voor een groot feestje. Aangezien zijn belang zo'n 60 miljoen euro waard is, zou dat wel eens een flink knalfeest kunnen worden.
9. Getal van de dag: 88 Nederlandse R&D-banen naar China
Bij de Nederlandse vestiging van telecombedrijf Ericsson verdwijnen 88 banen op de afdeling waar software wordt ontwikkeld. De winstgevendheid van Ericsson staat onder grote druk, en ook heeft het veel last van concurrent Huawei, en daarom wil het Zweedse bedrijf de afdeling verplaatsen naar China. Het is niet voor het eerst dat er tientallen mensen hun baan kwijtraken bij de vestiging in Rijen, op dit moment werken er nog 600 mensen.
10. De koffieautomaat: is Facebook verantwoordelijk voor Haren?
Wie is de schuldige van Haren-gate? Die discussie zal nog wel even gevoerd worden. Volgens de Duitse minister Ilse Aigner van Consumentenbescherming is Facebook medeverantwoordelijk voor de rellen in Haren van afgelopen vrijdagavond. Ze wil dat het sociale netwerk maatregelen neemt, waardoor mensen niet per ongeluk grote groepen mensen uitnodigen als ze een feestje geven. Aigner eist dat Facebook de privacy-instellingen verandert. Facebook heeft dat tot op heden geweigerd. Logisch, want het sociale netwerk profiteert van zoveel mogelijk openheid.
Tot zover de business uit het nieuws van 24 september 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.