Alles en iedereen gebruikt wi-fi, dat moet wel tot opstoppingen leiden. Op plekken waar het wemelt van de draadloze apparaatjes, zoals cafés of kantoorkantines, wordt het tijd voor meer bandbreedte.
Zelfs Steve Jobs had er moeite mee, tijdens zijn tot in de puntjes voorbereide presentatie van de iPhone 4 liet de wifi-verbinding het afweten. Niet verbazingwekkend, met meer dan 500 apparaatjes in de zaal die als een dolle tekst en beeld naar de wereld doorseinen. Dat zullen we nog vaker te zien krijgen: "wil iedereen telefoon en wi-fiverbinding uitschakelen?"
De tijd is voorbij dat alleen de techies via wifi op de laptop hun mail lazen. Over een tijdje heeft bijna iedereen een smartphone. En die is voorzien van wifi en wordt gebruikt voor utigebreid surfen, twitteren en video kijken, zullen op veel plekken de zenders tegen hun grenzen aanlopen. Zeker als we ook in Europa massaal streaming films en muziek gaan kijken en luisteren, terwijl de telecombedrijven hun tarieven voor verstookte Mb's omhoog zullen gooien. En denk eens aan de wifi-apparaatjes die er nog bij zullen komen: tablets, e-readers; straks krijgt elke koffiezetter verbinding met het netwerk.
Op plekken waar veel mensen zich verzamelen, gaat dat onvermijdelijk leiden tot files. Op grond van de meestgebruikte standaard 802.11g zijn er op de gebruikte golflengte van 2.4 Ghz maar 3 kanalen beschikbaar, zodat je bij 3 gebruikers al last krijgt van interferentie. De opvolger, 802.11n is al iets ruimhartiger, doordat het ook de 5Ghz band gebruikt. Dat maakt in elk geval 6 zware gebruikers blij, voordat de snelheid de diepte ingaat.
Dat wordt binnenkort een derde mopperonderwerp: het weer, de drukte op de weg en de kwaliteit van de wifi-verbinding. "Hoe gaat íe?" "Traag als stroop, kerel, ik kom nergens aan toe."