Rommelen in de marge is niet aan Elon Musk besteed. Past zijn nieuwe idee Hyperloop in het rijtje Zip2, PayPal, Tesla en SpaceX?
Dat bekt alvast lekker: Hyperloop. Het is de naam van een nieuw, futuristisch vervoersmiddel dat door de Amerikaans-Afrikaanse investeerder en ondernemer Elon Musk (1971) is bedacht (zie onderaan: project 5). Musk is meester in groot denken, stond model voor superheld Iron Man (check) en heeft in het verleden ook nog eens bewezen zijn ideeën succesvol tot uitvoering te kunnen brengen. Past dit nieuwe plan in het rijtje van eerdere projecten waarmee hij de gevestigde orde heeft uitgedaagd? Een overzicht van zijn projecten door de jaren heen:
Project 1: 'rustig' beginnen met Zip2
De rol van Elon Musk? Hij koppelde midden jaren negentig de online kaarten van Navteq aan een database met bedrijfsgegevens, met als resultaat het eerste online Gouden Gidsje. Samen met zijn broer Kimbal en een vriend werd om dit idee het bedrijf Zip2 gebouwd. Ze kregen in 1996 een investering van 3 miljoen dollar en Musk maakte plaats als ceo, zodat nieuwe baas Richard Sorkin het bedrijf verder kon laten groeien. Dat ging niet naar tevredenheid van Musk (die aandeelhouder en chairman/vice president bleef), want Sorkin richtte zich met de software op de oude media: kranten. Terwijl concurrent Yahoo bouwde aan een consumentenmerk voor een nieuwe wereld, bleef Zip2 volgens Musk hangen in het verleden.
Doelwit? De yellow pages
Resultaat? In 2009 kocht Compaq het bedrijf voor een bedrag van 307 miljoen dollar, op dat moment het hoogste bedrag dat ooit voor een internetbedrijf werd betaald. Musk was opeens een rijk man, maar ook een ontevreden man.
Meer weten? Lees wat INC erover schreef in 2007
Project 2: de revolutie van PayPal
De rol van Elon Musk? Het bedrijf achter de online betaalmethode werd mede-opgericht door Musk. Na het succes van Zip2 – alhoewel hij daar zelf dus anders over denkt – startte de ondernemer X.com, dat een jaar later samenging met een ander betalingsbedrijf. In 2001 werd de naam van het nieuwe bedrijf veranderd in PayPal en kon de wereldverovering beginnen. Aanvankelijk waren de PayPal-oprichters op zoek naar een mogelijkheid om geld van de ene handheld naar de andere te beamen. Maar al snel bleek internet een veel handiger en in aantal gebruikers veel interessanter vehikel dan die anderhalve handheldgebruiker van destijds. Zeker toen online veilingsite eBay tractie kreeg en miljoenen Amerikanen onderling met elkaar gingen afrekenen.
Doelwit? Alle partijen die betrokken zijn bij betalingsverkeer
Resultaat? PayPal werd in 2002 gekocht door eBay, voor een bedrag van 1,5 miljard dollar. Grootaandeelhouder Musk werd door de deal 180 miljoen dollar rijker.
Meer weten? Lees het succesverhaal van PayPal, zoals we dat optekenden in 2009
Project 3: de ruimte in met SpaceX
De rol van Elon Musk? Oprichter, ceo en chief designer. Na het avontuur met PayPal ging Musk natuurlijk niet in de hangmat hangen. Het volgende grote plan had hij al klaar staan: in 2002 richtte de ondernemer het ruimtevaartbedrijf SpaceX op. Musk wil zo uiteindelijk 80.000 mensen naar Mars brengen. Ooit. Het prijskaartje? 500.000 dollar per persoon, waarschijnlijk. Het bedrijf ontwikkelt, produceert én lanceert op dit moment geavanceerde raketten en ruimteschepen en staat bijvoorbeeld al een aantal jaar onder contract bij de NASA. De komende jaren gaat het nog minstens 10 cargovluchten doen naar het ISS-ruimtestation.
Doelwit? De ruimtevaartindustrie
Resultaat? In totaal heeft SpaceX al 50 lanceringen achter de rug, waarmee het zo'n 5 miljard dollar aan contractgeld heeft binnengehaald. Er werken inmiddels meer dan 3.000 mensen bij het bedrijf.
Meer weten? Check wat Businessweek vorig jaar over het bedrijf schreef
Project 4: vroem vroem met Tesla
De rol van Elon Musk? Ceo en product architect. Hij stapte in 2004 in bij het bedrijf en wordt gezien als mede-oprichter, dankzij een eerste investering van 6,3 miljoen dollar. Het bedrijf is vernoemd naar Nikolas Tesla, een van de voorbeelden van Musk. Met Tesla wil de ondernemer in drie stappen de elektrische auto op de kaart zetten. Stap 1 is de ontwikkeling van een luxe elektrische sportauto, om te bewijzen dat het op een coole manier kan. Stap 2 is een luxe sedan om te concurreren met merken als BMW en Mercedes. Stap 3 is de massaproductie van een goedekope elektrische auto voor iedereen.
Doelwit? De auto-industrie
Resultaat? Eerst kwam de luxe Roadster, daarna de iets minder dure Model S en Model X (in 2014 op de markt). Er rijden Tesla's rond in 37 landen, de auto's worden verkocht in 31 winkels en er werken wereldwijd meer dan 2.000 medewerkers bij het bedrijf. In 2010 ging het bedrijf succesvol naar de beurs (bekijk deze stijgende aandelenprijs) en ondertussen laat Musk steeds weer nieuwe luchtballonnetjes op. Hij stapte met Tesla in batterijwisseling en wil alle dealers de deur uit doen. In mei 2013 bleek Tesla meer waard te zijn dan Fiat en in het laatste kwartaal verkocht het bedrijf 5.150 exemplaren van de Model S.
Meer weten? Duik dieper in het verhaal met dit Wired-artikel uit 2010
Project 5: het futuristische vervoersmiddel Hyperloop
De rol van Elon Musk? Hij is de bedenker van het voertuig, vervolgens is het plan in negen maanden uitgewerkt door een handvol slimme medewerkers van SpaceX en Tesla. De Hyperloop is een transportmiddel dat mensen in zo'n 30 minuten van San Francisco naar Los Angeles (de route tussen Tesla en SpaceX) moet brengen. Het bestaat uit een buizensysteem op palen, waar aluminium capsules (pods) door middel van luchtdruk doorheen geschoten worden. Het voertuig is mede gebaseerd op elektrische inductietechnologie die ook in de Tesla Model S zit. Topsnelheid? 1.280 kilometer per uur. Musk bedacht de Hyperloop zo'n twee jaar geleden, en denkt dat het handig is voor afstanden van korter dan 1.000 kilometer (bij langere afstanden is vliegen sneller).
Doelwit? Transportbedrijven. Op dit moment heeft Musk het vooral gemunt op de plannen voor een hogesnelheidslijn door Californië. Dat ding is volgens hem veel te langzaam, te duur en te inefficient.
Resultaat? Musk is van plan zelf een prototype te bouwen van de Hyperloop, maar hij hoopt dat iemand anders het project oppakt en verder wil uitvoeren. De kosten komen volgens hem uit op 6 miljard dollar, tickets gaan dan 20 dollar kosten. Het zal nog zeker zeven jaar duren voor de Hyperloop gaat 'rijden', als het al wordt opgepakt. De Hyperloop is op dit moment dus vooral een idee, maar dan wel een behoorlijk tof idee. Op de vraag of het wel een veilig idee is, antwoordt Musk tegen Businessweek: 'Er is een noodrem. Maar in het algemeen is de veilige afstand tussen de pods van ongeveer 5 mijl. Je kan dus ongeveer 70 pods tussen Los Angeles en San Francisco hebben, die iedere 30 seconden vertrekken. Het is alsof je een ritje maakt in Disneylands Space Mountain.'
Meer weten? Lees alles in de uitgebreide uitleg van Musk zelf
Nóg meer?
Ja, Elon Musk is ook nog chairman van SolarCity, een Amerikaanse leverancier van schone energie, en was in het verleden grootaandeelhouder van Everdream. Dat bedrijf werd in 2009 gekocht door Dell voor een bedrag van 120 miljoen dollar en dat was maar goed ook, zei Musk in het verleden: hij had namelijk bijna geen geld meer, omdat Tesla in 2008 bijna ten onder was gegaan. Eind goed, al goed. Al zal Musk naar alle waarschijnlijkheid ook de komende jaren niet stil blijven zitten.
Wie is de Nederlandse Elon Musk?
Management Team is op zoek naar de Nederlandse versie van Elon Musk. Wie zijn de innovators, ondernemers en pioniers die het spel veranderen? Tip ze in onze Gamechangers-tiplijn.
Bovenste beeld via Flickr. Beeld Hyperloop via Twitter.