De meeste managers zijn net mensen. Ze nemen stress mee naar huis. 5 tips om niet in deze valkuil te stappen.
Veel van onze ziekteklachten zijn afkomstig van werkgerelateerde stress, wijst (internationaal) onderzoek uit. Het is algemeen bekend dat stress negatieve effecten heeft en kan leiden tot (verhoogde) prikkelbaarheid, woede, nervositeit en angst. In dit artikel in de Harvard Business Review staan 5 tips om te voorkomen dat je deze stress en zijn negatieve gevolgen meeneemt naar huis.
1. Beperk je werk tot bepaalde tijden en locaties
Van velen van ons wordt verwacht dat ze 24/7 ‘connected’ en bereikbaar zijn. Op sommige professionals kan op elk moment van de dag een beroep gedaan worden. Maar behoedt je daarvoor: zodra werk steeds meer in de privesfeer komt, komt de bijbehorende stress ook mee naar huis.
Laat je werk op kantoor. Neem alleen in uitzonderlijke omstandigheden werk mee naar huis. Is dat in jouw functie niet haalbaar, reserveer dan bepaalde tijden voor je partner en/of gezin. Neem je laptop bij voorkeur ook niet mee in bed of op de bank. Werk in een eigen kantoor of ruimte. Dat helpt om mentaal over te schakelen naar je privéruimte.
2. Laat je smartphone op gezette tijden met rust
We laten ons steeds meer leiden door onze smartphone en zodra deze ook zakelijk gebruikt wordt, is het risico op stress groter. Gemiddeld controleren we onze telefoon 46 keer per dag en spenderen we vijf uur per dag op een mobiel apparaat.
Tip: gebruik twee telefoons, een voor zakelijk gebruik en een voor prive gebruik. Zet je zakelijke telefoon in de avonden en weekenden zoveel mogelijk uit of op stil. Controleer nooit werkgerelateerde email twee uur voordat je naar bed gaat. Dat gedrag heeft een negatieve invloed op je hersenen om zich voor te bereiden op je slaap. En slaagebrek is nauw verbonden met stress. Ook tijdens vakantie, laat je telefoon in de hotelkluis of neem een ‘domme’ telefoon mee om toch te kunnen bellen.
3. Zet je netwerk in
Je partner kan je natuurlijk ondersteunen bij het verminderen van stress, maar de pendel moet niet te ver doorslaan. Het is niet echt eerlijk en zelfs gevaarlijk voor je relatie om je partner teveel te belasten. Een eigen netwerk van vrienden, goede collega’s en mentoren helpt om professionele stress te verminderen. Het schijnt dat stress vermindert en dat je eigenwaarde toeneemt met een sterk sociaal netwerk om je heen.
4. Gebruik een gewoonte om je werkdag af te sluiten
De een pakt een binnenweg, de ander luistert naar zijn favoriete cd of nieuwsprogramma of duikt nog even snel de sportschool in. Het is belangrijk om een activiteit te hebben die breekt met je werkroutine en waarmee je gemakkelijk schakelt naar je thuissituatie. Activiteiten als sporten, mediteren en andere gewoonten helpt om stress te verminderen. Plan dat ook in je agenda in.
5. Zorg voor een tweede ‘thuis’
Zodra je thuiskomt, worden sommige drukke managers gelijk aan het werk gezet om te koken, luiers te verschonen of nog een klus in de tuin te doen. Het hebben van een ‘tweede’ thuis helpt enorm om te ontstressen. Zo’n tweede thuis kan een stamkroeg zijn, een sportschool of een boekenclub. Zorg dat zowel je partner als jij zo’n tweede ‘thuis’ hebben. Dat biedt ruimte om vrijuit te ademen.
Zodra stress buiten de prive-situatie wordt gehouden, verhoogt dat de emotionele en
Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van Harvard Business Review. Auteurs zijn Jackie Coleman, voormalig huwelijksadviseur en nu onderwijsadviseur en John Coleman (@johnwcoleman), co-auteur van het boek, ‘Passion & Purpose: stories from the Best and Brightest Young Business Leaders’.
Foto: Dashmote