De vraag naar mindfulness-workshops binnen organisaties groeit. 5 tips om het principe toe te passen tijdens werktijd.
Toen Rabobank onlangs het aanbod voor de pilot ‘mindfulness online’ op zijn intranet zetten, was de volgende ochtend al het maximum van ruim honderd deelnemers overschreden. Kennelijk was de behoefte aan rust groot bij de werknemers, zeker gezien het feit ze de helft van het trainingsbedrag uit eigen zak moesten bij leggen. ‘Als arbodienst van de Rabobank Groep hadden wij er zelf geen budget voor’, zegt voorzitter taskforce vitaliteit Els Schakenbos. ‘Maar werken bij de bank kan hectisch zijn, dus ik begrijp dat het mensen aanspreekt.’ Uit de vragenlijsten die de deelnemers vooraf en zes maanden na de training hebben ingevuld, blijkt inmiddels al een significante verbetering. ‘De deelnemers ervaren minder stress en hebben meer rust in hun hoofd’, aldus Schakenbos.
Steeds gebruikelijker binnen bedrijven
Mindfulness wordt steeds minder beschouwd als zweverig. Grote bedrijven en organisaties als KLM, de Raad voor de Rechtspraak, LinkedIn, T-Mobile, de Belastingdient en de gemeenten van Amsterdam en Den Haag deden ook al mindfulness-workshops om de stress onder hun werknemers terug te dringen. Uit
onderzoek dat het centrum voor mindfulness uitvoerde bij een (andere) grote Nederlandse bank bleken de 58 managers die meededen na zeven bijeenkomsten meer tijd te nemen voor reflectie (91%), rustiger te zijn met meer overzicht (87%), zich minder door emoties te laten meeslepen (85%) beter naar zichzelf en anderen te luisteren (84%) en beter in staat de balans tussen privé en werk in evenwicht te houden (69%).
BONUS: Rasmus Hougaard trainde de directies van onder meer Nike, Google en Accenture. Hij komt naar Nederland om een eenmalige masterclass te geven waarin hij je helpt leiding geven aan jezelf, je medewerkers en je organisatie.
Klik hier voor meer informatie.
5 tips voor mindfulness tijdens werktijd:
#1. Ga even wandelen
‘Hoe is het mogelijk,’ zo
vraagt Arianna Huffington zich af, ‘om in onze cultuur van overwerken, burnout, en uitputting, waarin we vierentwintig uur per dag
connected moeten zijn en voortdurend afgeleid worden van de dingen die echt belangrijk zijn, om toch nog onze creativiteit en wijsheid aan te boren, om ons daadwerkelijk goed te blijven voelen, en ons te kunnen verbinden met de dingen die we echt waarderen?’ Haar antwoord luidt ‘solvitur ambulando’. In andere woorden: door te gaan wandelen, het liefst in de natuur. Dit zou de perfecte manier zijn om het brein tot rust te laten komen en de zaken weer even vanuit een fris perspectief te bekijken. Wandelen in het groen kan je brein namelijk in een meditatieve staat brengen, zo concludeerde vorig jaar een Brits
onderzoek. Het triggert ‘onopzettelijk de aandacht’, waarbij de aandacht enerzijds wordt vastgehouden, terwijl het je tegelijkertijd de ruimte biedt voor reflectie.
#2. Concentreer op de ademhaling
Dit is basic mindfulness, waarbij je adem het object wordt om op te concentreren. Je wordt zo kalmer, meer bewust van het hier en nu en van de neiging in je hoofd alsmaar van de hak op de tak te springen. Concentreer daarom een paar minuten volledig op rustig in en uit ademenen en proberen niet opzettelijk te stoppen met aan van alles te denken. Door helemaal op het in en uit ademen te focussen, kalmeer je je brein.
#3. Niet multitasken
Bij multitasken is je focus verdeeld en leef je dus niet in het hier en nu. Je maakt er ook allerlei fouten door, zo concludeerden de hoogleraren psychologie David Strayer en David Sanbonmatsu van de Amerikaanse Universiteit van Utah in een
studie vorig jaar. De manier volgens mindfulness is als volgt: focus je volledig op een taak voor een bepaalde tijd, neem dan even een pauze en concentreer je vervolgens volledig op de volgende taak.
#4. Stop met oordelen
De grondlegger van de Westerse variant, hoogleraar Jon Kabat-Zinn, definieert mindfulness als ‘aandacht besteden op een bijzondere manier, gericht en zonder oordeel.’ Vooral dat laatste levert mensen nogal wat problemen op. Want we oordelen in ons hoofd de hele dag door. ‘Stoppen kunnen we het niet,’ zegt
Kabat-Zinn, ‘wel ons bewust worden van hoe veroordelend we eigenlijk zijn en vervolgens niet te oordelen over het oordelen. In ons oordelen zijn we namelijk heel snel, en heel zwart of wit: iets is goed of slecht, we vinden iets leuk of niet. Je wilt iets wel doen of niet. En we laten ons hierdoor beperken.’ ‘Niet oordelend zijn,’ zo zegt hij, ‘betekent dat we ons onderscheidingsvermogen verscherpen, dingen juist meer helder zien en in hun connecties tot andere zaken.’
#5. Wees in het moment
Moeder Teresa wist het al toen ze zei: ‘Wees gelukkig in het moment, dat is genoeg. Elk moment is alles wat we nodig hebben, en niets meer.’ Proberen om in het moment te zijn, is wat je doet met mindfulness.
Maria Gonzalez, schrijfster van het boek
Mindful Leadership: The 9 Ways to Self-Awareness, Transforming Yourself, and Inspiring Others raadt daarom aan om bijvoorbeeld in een vergadering telkens wanneer je gedachten beginnen af te dwalen weer direct terug te keren naar de stem die spreekt. Zo kun je trachten zonder een onderbreking in de concentratie te luisteren. Waarschijnlijk moet je tijdens een vergadering je gedachten wel tientallen keren bewust terugbrengen, maar dat is volkomen normaal. We realiseren ons meestal niet bewust hoe vaak het brein wel niet wordt afgeleid. Maar door steeds je gedachten terug te brengen en te focussen, train je jezelf in het hier en nu te zijn.
BONUS: Rasmus Hougaard trainde de directies van onder meer Nike, Google en Accenture. Hij komt naar Nederland om een eenmalige masterclass te geven waarin hij je helpt leiding geven aan jezelf, je medewerkers en je organisatie.
Klik hier voor meer informatie.
Meer over gezond ondernemen: