U roept al jaren dat u voor zichzelf wilt beginnen door een bedrijf te kopen. Daarom vier redenen om juist in 2013 die sprong in het diepe te wagen.
“Managers met een goede opleiding en ervaring bij grote bedrijven zijn een aanwinst voor het midden- en kleinbedrijf”, zei voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland eind vorig jaar tijdens een netwerkbijeenkomst over bedrijfsopvolging. Omdat u tijdens de vrijdagmiddagborrel vaak roept dat u binnenkort ècht voor uzelf begint, vier redenen om juist dit jaar een bedrijf te kopen.
1. Voldoende bedrijven in de (latente) verkoop
Veel oudere ondernemers houden hun adem al een aantal jaren in vanwege de neerwaartse economie, terwijl ze hun bedrijf liever gisteren dan vandaag verkopen. Dat betekent volop keuze, mogelijkheden en goede onderhandelingspositie voor kopers. U moet wel actief op zoek naar ‘uw bedrijf’, want ondernemers schreeuwen niet van de daken dat hun zaak in de etalage staat.
2. Run op geschikte MBI-kandidaten
Er is momenteel een run op geschikte management buy-in-kandidaten (MBI-kandidaten). Stap daarom eens bij een bedrijvenmakelaar binnen die over een netwerk binnen de overnamemarkt beschikt en dus eerder weet welke bedrijven in de verkoop (komen te) staan. Verwacht wordt dat er dit jaar meer aanbod dan vraag op de MKB-overnamemarkt zal zijn. Iedereen zit dus op goede MBI-kandidaten te wachten, die geselecteerd worden op kwaliteit, ervaring en financiën. Ook participatiemaatschappijen in het MKB hebben altijd interesse in geschikte MBI’ers en management buy-ins. Bovendien helpen ze u dan meteen een handje met de overnamefinanciering.
3. Reële vraagprijzen
De meest gehoorde klacht van de afgelopen jaren: verkopers leven qua vraagprijs nog in de ‘goede ouwe tijd’ van voor de crisis. Ter illustratie: in die tijd kon een koper met een eigen inbreng van een ton een miljoenovername gefinancierd krijgen bij de bank. Dit jaar wordt definitief een streep gezet door de onrealistische vraagprijzen. Een ondernemer heeft iedere dag te maken met het economische tij en beseft dat hij niet meer de hoofdprijs kan vragen voor zijn onderneming.
4. Meefinancierende verkoper
Een lagere prijs betekent overigens niet direct dat de financiering ook makkelijker wordt. Ook in 2013 moet u namelijk een substantieel deel van de overname met uw eigen geld betalen. Maar de ontwikkeling van de meefinancierende verkoper zal ook dit jaar een belangrijke factor zijn bij het al dan niet slagen van de overnamedeal. Dit kan in de vorm van een achtergestelde lening en/of earn-out.
Deze laatste constructie is simpel gezegd een uitstel van betaling voor een gedeelte van de koopsom. U betaalt de verkoper een extra variabel deel van de koopsom, gebaseerd op toekomstige omzet- en winstcijfers. Met een earn-out staat u ook weer iets sterker richting de bank voor een aanvraag van de resterende financiering, want de verkoper heeft het vertrouwen in u uitgesproken (en deels gefinancierd).
Maar pas op: de verkoper blijft met een earn-out vaak nog enige tijd aan binnen het bedrijf. Hij wil de omzet en winst uiteraard zo hoog mogelijk houden om ervoor te zorgen dat hij zoveel mogelijk van de koopsom terugziet. Maak daarom goede afspraken over de beslissingsbevoegdheid. U bent namelijk de nieuwe en enige kapitein op het schip.
De redactie van Brookz.nl geeft elke maand op MT.nl tips voor managers die overwegen een bedrijf over te nemen.