Verduurzaming van de economie gaat hand in hand met innovatie. Deze vier ondernemers grijpen hun kans en dragen een groen steentje bij aan een beter milieu.
1. Stoelverwarming
Op een mooie winteravond is het op terrassen vaak goed vertoeven onder een warmtelamp. Maar zijn alle plekken dicht bij deze lampen al bezet, dan houdt de pret op. Verder dan 1,5 a 2 meter bereikt de warmte je vaak al niet meer. En nog belangrijker: bij dit soort verwarmers gaat veel warmte gaat verloren. Als het aan Jorg Rijkschroeff ligt is dit ongemak voorgoed voorbij. Hij introduceerde Sit & Heat, een energiezuinige stoelverwarmer in de vorm van een kussen, die 95 procent energie bespaart in vergelijking met de huidige terrasverwarming.
Sit & Heat is toepasbaar op terrassen en in stadions, rolstoelen, scootmobiels, jachten, fabriekspanden, kerken en openbare plekken. "Een potentieel enorme markt", zegt Rijkschroeff. Op dit moment wordt Sit & Heat gebruikt voor de business seats in het stadion van voetbalclub Heracless en op verschillende terrassen in Nederland.
Rijkschroeff wil met zijn kussens ook buiten Nederland mensen warm maken. Een wellness resort in Oostenrijk plaatste al een bestelling bij Sit & Heat, evenals een koffietent in Nieuw Zeeland.
2. Energie-opslag
In de volledige overgang naar een duurzame energievoorziening was er tot nu toe een missende schakel, namelijk betaalbare opslag. Elestor werkt sinds 2014 aan een oplossing. Als oprichter van het bedrijf ontwikkelt Wiebrand Kout met zijn team een zogenaamde flow battery, waarmee energie duurzaam, en tegelijk ook economisch, kan worden opgeslagen. In tegenstelling tot veel andere batterijen is de schaarse grondstof lithium voor deze batterij niet nodig. Ook slijt hij een stuk minder snel.
De materialen die worden gebruikt voor de Elestor batterij zijn extreem goedkoop. De onderdelen kosten 'bijna niks', zegt Kout. Zo kost een lithium-ion-batterij die één kilowattuur aan elektriciteit op kan slaan ongeveer duizend euro. De materialen in de flow battery kosten maar ongeveer 10 euro. Deze manier van batterijen maken werd al eerder toegepast door NASA. Maar volgens Kout is er pas sinds kort echt een markt voor, dankzij de snelle opkomst van duurzame energiebronnen en de daardoor groeiende behoefte aan opslag van energie.
De batterij is nu al enige duizenden uren getest. Wat kunnen we nu verwachten van Elestor? Kout: "Het is tijd om uit het lab te komen en de markt op te gaan. In oktober testen we daarom de opslag bij een groot kantoorgebouw, waar de batterij wordt aangesloten op vier geavanceerde zonnepanelen. In 2017 willen we gaan opschalen en deze duurzame energieopslag toepassen bij kantoren, ziekenhuizen en boerderijen. Alleen op grote schaal kunnen we écht impact hebben. In 2018 wordt het een commercieel product."
3. Schone houtkachel
Wat is er gezelliger dan een knapperend haardvuur? Niet veel, dachten de jongens van Vuurs. Maar het is een ‘old school’ markt, en bij gebruik komt ook nog eens erg veel fijnstof in de lucht terecht. 4 procent van alle fijnstof in de Nederlandse lucht is afkomstig van houtkachels, vertelt oprichter Bram Opdam. "Daarom wilden wij een duurzame houtkachel op de markt brengen die schoner, efficiënter en slimmer is dan de traditionele houtkachel."
De houtkachel van Vuurs zorgt voor een optimale verbranding van het hout waardoor de uitstoot van fijnstof nihil is. Daarnaast houdt de kachel warmte langer vast.
Opdam: "Onze houtkachel is niet alleen duurzaam, maar ook slim." Een internetverbinding maakt het mogelijk om de Vuurs-kachel te koppelen aan intelligente systemen waardoor de gebruiker via de Vuurs-app informatie krijgt over de verbranding en de besparing die wordt gerealiseerd. Ook houdt het systeem bij hoeveel hout je verbrandt. Deze informatie zorgt ervoor dat het hout dat je nodig hebt gewoon bij je thuis wordt bezorgd, zodat je nooit zonder hoeft te zitten. Zo blijft het dus altijd gezellig. De kachel is nog in de testfase en komt eind 2017 op de markt.
4. Schoon water
Blue-tec speelt in op het gebrek aan schoon water, de vraag naar duurzame energie en de uitputting van grondstoffen. De startup wil zo veel mogelijk waardevolle wil zoveel mogelijk waardevolle stoffen terugwinnen uit afvalwater.
"Er is een aanzienlijke behoefte aan efficiënte en milieuvriendelijke scheidingsprocessen", zegt oprichter Lex van Dijk. "Elke dag zijn er grote hoeveelheden afvalwater vanuit de voedselindustrie, fabrieken, de agrarische sector en huishoudens die gezuiverd moeten worden. In dit water zitten nog zeer veel nuttige en bruikbare stoffen. Er gaan nu veel van deze stoffen verloren. Huidige technieken zijn ontdampen of verdunnen, die vaak afbreuk doen aan de kwaliteit van het water. Wij hebben daarom een filter ontworpen; een zogenaamd membraanfilter, waarmee we deze bruikbare stoffen scheiden zonder dat het de kwaliteit beïnvloedt."
In de nabije toekomst wordt de membraanfilter van BLUE-tec op grote schaal toegepast. De filter is inmiddels getest bij onder meer waaronder Shell en de eerste full-scale installatie komt eraan. Vanaf medio 2017 moet de filter voor het eerst op grote schaal worden toegepast.
Dit artikel verscheen eerder op Sprout.
Afbeelding via Getty.