Ook de manager zit veel binnen, vaak in overleg. Ga vaker de natuur in, is het devies.
Het is de jammerlijke keerzijde van een kantoorbaan; de vele uren die binnen worden doorgebracht. Maar hoe slecht is dit nu eigenlijk voor je gezondheid? Of beter gezegd, hoeveel goeds doet het je om buiten te zijn?
Mentaal gezonder manegen
Een recente studie van Stanford University wijst erop dat inmiddels 50% van de mensen in stedelijke gebieden woont en dat dit gestegen in 2050 maar liefst 70% zal zijn. Verstedelijking zou een link hebben met verhoogde mentale problemen zoals depressie. Maar waarom is niet precies duidelijk. De onderzoekers bekeken of meer tijd in de natuur doorbrengen een positief effect heeft op hoezeer we negatieve zaken continu herkauwen in ons hoofd. Dit herkauwen kan namelijk een spiraal effect hebben waardoor mensen in een depressie belanden.
1. Natuur maakt mensen mentaal gezonder
De helft van de participanten aan het Stanford onderzoek wandelden dagelijks 90 minuten tussen het groen, terwijl de andere helft 90 minuten in een stedelijke omgeving rondliep. Niet alleen gaven de natuurwandelaars aan dat ze veel minder last hadden van negatieve gedachten tussen de oren.
Uit metingen bleek ook dat ze minder neurale activiteit in het gedeelte van hun brein vertoonde, dat geassocieerd wordt met mentale ziekten, dan de stedelijke wandelaars. ‘Toegang tot een park of bos is vitaal voor de mentale gezondheid van mensen in een wereld die rap verstedelijkt zo blijkt uit onze resulaten,’ zegt Gretchen Daily, hoogleraar environmental science aan Stanford. ‘Steden moeten meer leefbaar worden gemaakt en natuur moet meer toegankelijk worden.’ Volgens co-auteur James Gross, hoogleraar psychologie aan Stanford wijst het onderzoek op de causale link die al langer vermoed wordt tussen meer verstedelijking een een verhoogd aantal gevallen van mentale ziekten.
2. Ga ’s ochtends naar buiten (en de zon in)
Kenneth Wright, directeur van het Sleep & Chronobiology Laboratory van de Universiteit van Colorado, wijst vooral op het belang om zonlicht te absorberen, in plaats van het licht in een kantooromgeving. Wright deed
onderzoek naar de effecten van electrische verlichting versus zonlicht. Toegang tot zonlicht helpt onze biologische klok, ons circadiane ritme, dat alles reguleert van een gezonde trek in eten tot een regelmatig slaapschema. ‘Het heeft bovendien effect op schommeling in humeur en energieniveaus,’ zo legt Wright uit. ‘Weinig blootstelling aan natuurlijk licht heeft een negatief effect op onze biologische klok en kan onder meer zorgen voor een verhoogde kans op overgewicht, diabetes type-2 en depressie.’ Wie veel vliegt en onregelmatig slaapt met veel korte nachten maakt het negatieve effect alleen nog maar erger. De oplossing is naar buiten gaan. Het liefst minstens 45 minuten in de ochtend. ‘Dat helpt het lichaam meteen om uit de slaapmodus te komen,’ aldus Wright.
3. Buiten zijn geeft 40% boost aan je vitaliteit
Ook de University of Rochester concludeerde in een serie van vijf
experimenten hoe groot het voordeel voor onze gezondheid is door meer tijd in een natuurlijke omgeving door te brengen. Het zou je vitaliteit een boost geven van bijna 40%, terwijl tijd binnen doorbrengen het tegenovergestelde effect heeft. ‘Het meeste voordeel,’ zegt Richard Ryan, hoogleraar psychologie aan Rochester University en hoofdauteur van de studie, ‘beleef je van tijd doorbrengen in bossen en parken versus bijvoorbeeld op het strand zijn. Net als bijvoorbeeld meditatie zorgt buiten in de natuur zijn voor ontspanning, een verhoogd geluksgevoel, het verbetert je focus en zorgt dat je weer met een frisse blik naar je werk kunt kijken.’ Hoewel meer volgens Ryan natuurlijk goed is, zou je volgens hem aan twintig minuten per dag al genoeg hebben om je gezondheid te verbeteren.
Meer gezondheid op MT.nl?
Foto boven: Flickr.com