In 1992 was Total Quality Management (TQM) dé managementtrend waar je als leidinggevende toch minimaal van gehoord moest hebben. Heeft u er ooit nog iets van vernomen? MT zet de tien hardnekkigste managementmythes voor u op een rij.
Wat bezielt managers om 800 euro neer te tellen voor een middagje met managementgoeroe David Maister? Waarom geven directieteams bergen met geld uit aan een kennismanagementsysteem dat na een paar jaar stilzwijgend door de achterdeur verdwijnt? Managers zijn bevattelijk voor modes, goeroes en trends. Ze klinken zo verleidelijk. Als het elders werkt, waarom dan niet bij ons?
Managementtrends komen doorgaans uit Amerika overwaaien. De jaren ’80 zagen de opkomst van ‘demassing’, ‘one-minute management’ en ‘management by walking around’. In jaren ’90 waren ‘delayering’, ‘rightsizing’ en ‘empowerment’ de toverwoorden van het moment. Het waren stuk voor stuk buzz-woorden, uitgedragen door goeroes en aangeprezen door consultants.
Levensduur neemt af
Zo was daar Total Quality Management, dat zijn hoogtepunt beleefde rond 1992. Sindsdien is er weinig meer van vernomen. De Nederlandse variant, het INK-model, verbetert volgens deskundigen de prestaties van een organisatie niet. “Een bureaucratisch doekje voor het bloeden voor niet echt in kwaliteit geïnteresseerde organisaties,” aldus Nyenrode-hoogleraar René Tissen.
En zo zijn er nog negen trends die we achteraf met enige zekerheid als ‘mythe’ kunnen wegzetten. Misvattingen over de maakbaarheid van organisaties (kennismanagement; dat een fusie synergievoordelen oplevert) en aannames over wat managers kunnen, bijvoorbeeld dat ze rationele besluiten nemen, of bereid zijn kennis te delen.
De levensduur van dit soort hypes neemt steeds verder af. Duurde het in de jaren ’60 ongeveer tien jaar voordat een populaire nieuwe managementtrend kon worden doodverklaard, in de jaren ’90 was die levensduur gedaald naar drie jaar. Het belooft weinig goeds voor de nieuwste trends, zoals 360-graden feedback en het psychologische contract.
Nieuwsgierig geworden naar de andere negen managementmythes? Lees Management Team nummer 4, dat op 9 maart uitkomt.