De WAZ, de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen is in 2004 afgeschaft. Sindsdien moeten vrouwelijke ondernemers zich particulier verzekeren als zij een zwangerschapuitkering willen. Toen de WAZ nog bestond ontvingen elk jaar zo’n 5.500 zelfstandige ondernemers een zwangerschapsuitkering. De helft van deze ondernemers wil of kan zich niet particulier verzekeren. Daarnaast kampen zij met de twee jaar wachttijd die verzekeraars aanhouden voor betaald zwangerschapsverlof, meldt het Financieele Dagblad.
Verplichte uitkering
Volgens de FNV en het Clara Wichmanfonds is Nederland volgens EU- en VN-verdragen verplicht om een publieke zwangerschapsuitkering in te voeren. “Wij pleiten ervoor dat alle zzp’ers een kleine bijdrage leveren zodat er een fatsoenlijke uitkering voor 16 weken verlof komt’, aldus Ronald van der Krogt woensdag in het FD.
Vorig jaar stemde een meerderheid van de Tweede Kamer al voor een motie waarin het kabinet werd gevraagd een regeling voor deze groep in te voeren. In het huidige regeerakkoord is opgenomen dat ‘de mogelijkheid van een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen en meewerkende partners wordt bezien’.
Volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius duurt dit proces te lang. Al in maart dit jaar, op Internationale Vrouwendag, overhandigde de FNV een petitie aan minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Jongerius zei toen dat in Nederland ‘jonge zelfstandige moeders gedwongen worden om tot het laatst aan toe te werken en om sneller dan verantwoord is weer aan de slag te gaan. “Nog steeds zitten zwangere zelfstandigen op zwart zaad. En slaat Nederland in internationaal opzicht een slecht figuur. Zelfs in Groot-Brittannië met een zeer sober sociale zekerheidsstelsel, krijgen zwangere zelfstandigen een minimumuitkering.”
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid is er nog niet besloten of er een nieuwe regeling komt. De rechter doet 25 juli uitspraak.