De huidige ontslagregeling
Wanneer je op dit moment een werknemer met een vast contract wilt ontslaan, moet je hiervoor goedkeuring hebben van het UWV of de kantonrechter. Daarnaast moet je een ontslagvergoeding betalen die varieert tussen een half en twee maandsalarissen per dienstjaar.
Ontslagregeling Lenteakkoord
De Kunduz-coalitie wil de ontslagvergoeding per 1 januari 2014 flink inperken tot een kwart maandsalaris per dienstjaar. De vergoeding moet gebruikt worden voor scholing of een werk-naar-werktraject. Daarnaast betaal je als een werkgever maximaal 6 maanden de WW-uitkering van de ontslagen werknemer. Tot slot hoef je vooraf geen toestemming meer te vragen om personeel te ontslaan, die toetsing vindt pas achteraf plaats bij de rechter. Veel bedrijven reorganiseren momenteel. Daarbij verliezen flink wat mensen hun baan. Het ontslaan van personeel lijkt dus kinderspel. Toch denken verschillende politieke partijen er anders over. Tijdens het Lenteakkoord is een maatregel opgenomen om per 1 januari 2014 het ontslagrecht te versoepelen. Slechts enkele weken later pleit de een na de andere partij voor het niet of slechts beperkt doorvoeren van de versoepelde regels. Voorlopig lijkt er dus geen schot in de zaak te zitten. Maar hoe kom je als werkgever dan van je personeel af? Ondernemer in Business zet de huidige mogelijkheden op een rij:
Proefperiode of contract niet verlengen
Er zijn vrij weinig werkgevers die een medewerker direct een vast contract zonder proeftijd geven. De proefperiode en de tijdelijke contracten worden vaak gebruikt om te ontdekken of een werknemer goed functioneert in het team en of hij de werkzaamheden wel naar behoren uitvoert. Daarnaast kun je in economisch onzekere tijden eerst met tijdelijke contracten werken, zodat je relatief makkelijk van je werknemer afkan als blijkt dat je het extra salaris niet langer kunt ophoesten. Bij de proefperiode en bij het aflopen van een tijdelijk contract, kun je – als je je aan de wettelijke regels houdt – zonder opgaaf van reden afscheid van de werknemer nemen.
Dossier opbouwen
Vanaf het moment dat je de medewerker een vast contract hebt gegeven, kun je hem niet meer zomaar de laan uitsturen. Is zijn functioneren ondermaats en wil je daarom van hem af? Dan is een dossier opbouwen de goedkoopste oplossing. Tegelijkertijd is het ook de meest tijdrovende klus waarbij vaak fouten worden gemaakt. En die fouten betekenen dat de rechter jou alsnog verplicht een hoge ontslagvergoeding uit te keren. Zorg er dus onder andere voor dat je voldoende waarschuwingen geeft, alle communicatie uitwerkt, laat ondertekenen door beide partijen en bewaart en de werknemer voldoende tijd geeft om te veranderen.
Op staande voet ontslaan
Wanneer een medewerker het echt te bont heeft gemaakt, kun je hem op staande voet ontslaan. Dat kost je helemaal niets en je bent direct van je werknemer af. Toch zitten ook hier veel haken en ogen aan, vooral omdat vaak achteraf blijkt dat het ontslag op staande voet onterecht of op een verkeerde manier is gegeven. De rechter kent in dat geval vaak alsnog een hoge ontslagvergoeding toe. Lees je dus goed in voordat je gebruik maakt van deze ontslagmethode. Maar let op, te lang wachten is ook niet goed.
Verstoorde arbeidsrelatie
Wil je snel van de medewerker af? Dan kun je het gooien op een verstoorde arbeidsrelatie waardoor er een onwerkbare situatie is ontstaan. Vaak wordt deze methode ingezet als de rechter een eerdere ontslagaanvraag heeft afgekeurd. De kantonrechter keurt deze reden vrijwel altijd goed. Enig nadeel van deze methode is dat het niet goedkoop is. In de meeste gevallen krijgt de werknemer een hoge ontslagvergoeding toegewezen die jij dus moet betalen.
In minne schikken
Wil je de medewerker zonder al te veel gedoe ontslaan? Dan kan het in minne schikken de beste oplossing zijn. Voorwaarde is wel dat je nog in gesprek kunt gaan met je werknemer, eventueel vergezeld met een advocaat. De werknemer wil immers weten wat zijn rechten zijn en zal proberen zoveel mogelijk eruit te halen. Het scheelt je echter wel een gang naar de rechter en je hoeft ook geen groot dossier op te bouwen.
Massa-ontslag middels reorganisatie
Bovenstaande ontslagmethodes zijn vooral bedoeld in situaties waarin je slechts een enkele – niet functionerende – medewerker wilt ontslaan. Soms draait het echter niet om de persoon, maar om het bedrijf dat er minder goed voorstaat. Als er twintig of meer werknemers moeten worden ontslagen, ben je verplicht om het afspiegelingsbeginsel toe te passen. Je dient een ontslagverzoek bij het UWV aan te vragen én vooraf de vakbond in te lichten. Afhankelijk van de financiële situatie betaal je nog wel een ontslagvergoeding.
Meer weten over personeel ontslaan? Kijk op Ondernemer in Business, de zustersite van Sprout met praktische informatie en stappenplannen.