Leve de zzp’ers, flexcontracten, jonge werknemers en lage lonen! Niet volgens Eric Schmidt, voorzitter bij ‘s werelds meest succesvolle internetbedrijf. Volgens hem moeten we eens ophouden met het beknibbelen op loonkosten. Waarom? Het herstel in de wereldeconomie is nog uiterts broos en loonmatigingen helpen de wereld niet verder.
De enige manier waarop de economie blijvend zal herstellen is wanneer de Amerikaanse middenklasse, en ook de Europeanen en Nederlanders dus, weer meer te besteden krijgen. En dan doelt hij dus niet op uitgaven gedaan op basis van creditcardleningen. Het herstel zal alleen succesvol zijn als bedrijven meer mensen op de loonlijst durven te zetten en ze meer gaan betalen. Alleen dan durven consumenten het weer aan om de portemonnee te gaan trekken en zo dus voor economische groei kunnen gaan zorgen.
Het was alweer de 44ste editie van het World Economic Forum (WEF), dat afgelopen zaterdag in het Zwitserse skioord Davos is afgesloten. De deelnemers waren redelijk optimistisch over de wereldeconomie: de economie zit weer in een soort van groeifase, maar staat in de vele landen ter wereld ook nog voor een reeks uitdagingen.
Een interessante visie, die je misschien niet zou verwachten van het reuzenbedrijf als Google. Tegelijkertijd weet Schmidt natuurlijk ook dat juist veel ondernemers en bedrijven klem zitten.
Kijk naar Nederland. Ook hier geluiden van een nakend herstel. Volgens het CPB groeit Nederland dit jaar met 0,5 procent. Maar ook hier zijn er geluiden die er op wijzen dat de realiteit voor veel bedrijven ver af staat van de hosannastemming op de beurs. De overheid lijkt succesvol in het saneren van haar financiën, maar zorgt er daarmee ook voor dat burgers – die dankzij hypotheekschulden onder water staan – minder gaan besteden. En dat voelen ondernemers weer.
Veel bedrijven staat het water nog aan de lippen. Want het aantal faillissementen neemt alleen maar toe in Nederland, zegt het CBS. Er worden nog geen kredieten aan bedrijven verstrekt. En de werkloosheid liep vorige maand ook weer iets op.
Nu ben jij als ondernemer natuurlijk de laatste die er bij de pakken neer gaat zitten. Maar durf je het alweer aan – op advies van Schmidt – om iemand op de loonlijst te zetten of een salarisverhoging te geven? Of vind je dit een discussie die alleen op megabedrijven zoals Google van toepassing is?
Meer over de mening van Eric Schmidt bij Business Insider.